Vissza a tartalomjegyzékhez


Adórendszer: marad a tavalyi

Várhatóan augusztus 17-ével válnak véglegessé az adózással kapcsolatos kormánydöntések, mely szerint jövőre nem változnak a forgalmi adókulcsok és a kedvezmények rendszere, de szigorodna a visszaigénylés.

Nem változnak jövőre a személyi jövedelemadó kulcsai, és nem szűnik meg egyetlen kedvezmény sem, s változatlan marad a jóváírás igénybe vehetősége is. Ugyanakkor a nyugdíjpénztáraknál a jelenlegi kedvezmény 50 százalékról 30 százalékra csökkenne, és a közcélú adományoknál is 30 százalék lenne. Emellett a gyermekek után járó adókedvezmény mértékét a kabinet 30 százalékkal szándékozik növelni.
A kormány javaslata szerint jövőre nem emelkedne a jelenleg 6 százalékos magánnyugdíj-pénztári hozzájárulás. Egyelőre nincs döntés a 30 napos, munkáltató által fizetett táppénz bevezetéséről, mivel jelenleg a javaslat alkotmányossági, jogi problémáit vizsgálják. A kabinet tervei szerint maradna a 33 százalékos társadalombiztosítási járulék, a fix egészségügyi hozzájárulás viszont 3600 forintról 3900 forintra emelkedne.
A kamatadót csak akkor vezetnék be, ha az infláció 5 százalék alá csökkene. A jelenlegi elképzelések szerint 2001-ben várható az új adónem bevezetése. A biztosítási adó életbe lépését a kormány mindenképpen szükségesnek tartja, a bevezetés időpontja azonban még bizonytalan, mivel - tekintettel a 2000. évi számítógépes problémára - ezt a biztosítókkal egyeztetve kívánják végrehajtani.
A kormány tervei szerint 2 millióról 4 millió forintra emelkedne az áfa-visszaigényléshez szükséges bevételi öszszeghatár. Az áfát azonban csak a ténylegesen kifizetett, és nem a leszámlázott adó után lehet visszaigényelni. A pénzügyi tárca elképzelése szerint a havi bevallásra kötelezettek csak akkor igényelhetnének vissza áfát, ha erre legalább három hónapig jogosultak.
A tervek értelmében a személyi jövedelemadó szerinti átalányadózás esetében az alanyi adómentesség választásának értékhatára 2 millió forintról 4 millióra emelkedne.
A jelenlegi lakástámogatási rendszert gyökereiből szeretnék kiforgatni. A jövő évi költségvetés fő célkitűzése a lakáshoz jutás feltételeinek megváltoztatása, és az ezzel kapcsolatos költségvetési támogatás növelése. Olyan támogatási struktúrát kívánnak kialakítani, ahol a bankoknál lévő megtakarításokat be lehet vonni a lakásépítés finanszírozásába. Szükséges a jelzálogjog szabályok, valamint a kamattámogatás és a szociálpolitikai elosztás rendszerének megváltoztatása. (MTI)