Vissza a tartalomjegyzékhez

Debreczeny Réka
Financial Times: Keresztény keresztapák

Van-e esélyük Olaszországban azoknak az ügyészeknek, szakértőknek, közéleti személyeknek, akik életüket tették fel, hogy leleplezik és megtörik a maffia, a katolikus egyház és a politika sötét és bonyolult összefonódását? - tette fel a kérdést a Financial Times tekintélyes gazdasági lap. A klérus, a politikai hatalom és a maffia együttműködéséről egyre többen mernek nyíltan beszélni Itália-szerte, főként az Andreotti-ügy kapcsán, melynek lezárulását nyár végére várják.


Giulio Andreotti

Giulio Andreottit hétszer választották meg Olaszország miniszterelnökévé, és az elmúlt ötven év olasz politikai vezéralakjának számít. Az elmúlt években azonban sokszor állt a bíróság előtt a maffiával való szövetkezés és gyilkosság vádjával, melyet egy nyomozó újságró ellen követtek el, húsz évvel ezelőtt. A gyilkosság nyomán államügyészek életfogytiglani börtönbüntetést követeltek számára. Andreotti ennek ellenére bőszen tagadja az ellene kimondott vádakat, s ebben nem csekély biztatást jelent neki, hogy maga mellett tudhatja a Vatikán krémjét, többek között II. János Pál pápát. A Financial Times szerint sokan a római katolikus egyház és a maffia sötét szövetségének a jelének tartják, hogy a pápa legutóbb a Szent Péter Bazilikában nyilvánosan megáldotta Andreottit, akit állítólag máskor a már elfogott Toto Riina, az egyik legvérszomjasabb keresztapa is csókkal köszöntött. „Az áldás és e csók” azóta szimbolikus jelentőségűvé vált az olasz médiában. Enzo Mignosi, aki „Az Úr legyen a keresztapákkal” címmel írt könyvet, de az utóbbi időben méltányolja és csodálja a pápát maffiaellenes törekvéseiért, most nem érti, II. János Pál miért akarhatta nyilvánosan kifejezni Andreotti támogatását.
A Financial Times szerint a második világháborútól fogva egészen 1992-ig hatalmon lévő kereszténydemokrata párt sikerét annak köszönhette, hogy a bigott katolikus maffiafőnökök segítettek beültetni a jámbor hívők fejébe, hogy nincs üdvösségük addig, míg nem a kereszténydemokratákra szavaznak. A keresztapák által csak „jó Giulio bácsiként” emlegetett Andreottinak könnyű volt megszerezni Szicília támogatását. A Financial Times beszámol arról, hogy a maffiózók mind hűségesen részt vesznek a miséken és adakoznak a katolikus egyház céljaira. Mi több, katolikus szimbólumokat is igénybe vesznek. A nápolyi kardinális egykori javaslata, miszerint az elkapott maffiózókat ki kellene átkozni az egyházból, minden bizonnyal igen érzékenyen érintené az illető maffiát, jóllehet más bűnszervezet csak nevetne ezen.
Leoluca Orlando, Palermo polgármestere szerint nem kétséges, hogy Andreotti részes a Cosa Nostra bűneiben. „Mindenki tudta, hogy Andreotti Salvo Lima - Szicília legfőbb kereszténydemokrata vezetője - védelmezője, akiről pedig köztudott volt, hogy a maffia politikai hangja.” Bűnjelnek tartható egyesek szerint továbbá az is, hogy Andreotti soha nem akart segíteni a maffia ellen nyomozóknak, többek között a két áldozatul esett hősnek tartott Falconénak és Borsellinónak sem.
Diego Gambetta oxfordi maffiaszakértő szerint a katolikus egyház maffiához való viszonyát mindig „rejtett áldás és kétértelmű elhatárolódás” jellemezte. Mindezt az érintettek tagadják, azzal érvelve, hogy a helyi incidenseket leszámítva maga a katolikus egyház soha nem támogatta a bűnszervezetet, sőt maga a pápa is részt vesz a maffia ellen folytatott küzdelemben. Helyi incidensnek tekinthető tehát például az is, hogy az azóta bebörtönzött Coppola atya 20 éven keresztül rejtegette egykor a keresztapa Riinát.
Miután Andreotti négy éve tagadja a maffiához fűződő viszonyát, vádlóinak konkrét bizonyítékok sorát kell még bemutatniuk. Andreotti államügyésze, Roberto Scarpinato szintén arra tette fel az életét, hogy felszámolja a maffiacsoportokat, jóllehet tíz éve gyakorlatilag házi őrizetben él, állandóan testőrökkel az oldalán. Szerinte a bizonyítékszerzés azért sem könnyű feladat, mert a légkör megváltozott: „Szigorú maffiaellenes törvények léptek életbe, s ezért a maffiacsoportok sokkal láthatatlanabbul működnek.”