Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Ismét hétezer pont felett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX csütörtökön 106 pontos emelkedéssel, 7065 ponton zárt. A szerdai záróértékéhez képest ez 1,5 százalékos növekedés, mivel szerdán a záráskor az index értéke 7000 pont alá süllyedt.

A kereskedés alacsony forgalom mellett zajlott. Csütörtökön a vezető részvények közül mindegyik árfolyama emelkedett. A legnagyobb mértékű növekedést a két százalékkal emelkedő OTP és az ugyanennyit dráguló TVK érte el. A bankpapír árfolyama záráskor 10 ezer 700 forintra, míg a vegyiparié 3 ezer 460 forintra nőtt. A Matáv értéke egy nap alatt 1,7 százalékkal emelkedett, zárórára 1 402 forint volt. A Richter 1,5 százalékkal, a Mol 1,1 százalékkal ért többet, mint a szerdai záráskor. A Richter 11 ezer 250 forinton, a Mol pedig 6 ezer 320 forinton zárta a napot.
A heti kereskedésre rányomta a bélyegét az orosz kormány menesztése. Az újabb orosz politikai válság lehetősége nem tett jót a kelet-európai tőzsdéknek. A nyugat-európai tőzsdéken stagnálás, Amerikában enyhe emelkedés volt az uralkodó. Budapesten a fogyasztói árindex éves szintű növekedése jelentősen, mintegy fél százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat, ami hozamemelkedést okozva elsősorban az állampapírpiacot bolygatta meg.
A héten nagyobb külföldi eladások is történtek, egyes vélemények szerint egy nagyobb alap szállt ki kelet-európai portfóliója egy részéből.