Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Levente
Terjed a dioxinbotrány Belgiumban

Az 1995-ös brit kerge marha kór óta a belga dioxinügy az unió legnagyobb élelmiszerbotránya. Az egész belga kormány belebukott, két miniszter az állását vesztette el, a szupermarketek húspolcai kiürültek amiatt, hogy két hónapja a belga szárnyasokban mérgező anyagot találtak. Idővel hozzászokunk a kerge marha után a kerge csirkéhez, sőt valaki úgy fogalmazott, hogy manapság már a Coca-Cola is megkergült.

A belga parasztok szerint nemcsak az állatok kergültek meg, ugyanis az unió olyan intézkedéseket foganatosított Belgiummal szemben, melyek gyakorlatilag teljesíthetetlenek, és az egész élelmiszerexportot megbénítják.
De hogy kerül a dioxin a csirkébe? - teheti fel a kérdést a gyanútlan fogyasztó. Minden bizonnyal az állatok tápanyagába beszivárgott motorolaj az okozója a rákos megbetegedést is okozó súlyos szennyeződésnek. A szennyeződést kezdetben jóval kisebb mértékűnek hitték, mára azonban 1200 farm került karantén alá. A dioxin nemcsak a csirke, de a disznó- és a marhaállományt is veszélyeztethette, ezért az unió mindenféle belga hústermékre kiterjesztette a laboratóriumi vizsgálatokat, amelyet az export feltételéül is szabtak. Az Európai Bizottság ezentúl minden belga terméket, amely 2 százaléknál több állati zsiradékot tartalmaz, kötelező laboratóriumi vizsgálatnak vettet alá. Magda Aevolvet belga egészségügyi miniszter asszony szerint az unió protekcionista reflexből az egész belga élelmiszerexportot lenullázta, ugyanis lehetetlen a sok ezer állati zsiradékot tartalmazó termék (kekszek, csokoládék stb.) laboratóriumi ellenőrzése. A miniszter asszony véleménye szerint elég lenne a 20 százalékos zsírtartalom feletti termékek vizsgálatának elrendelése.
A belga laboratóriumok a húsáruk vizsgálata miatt teljesen leterheltek, a feladatnak így is csak a töredékét tudják majd elvégezni. Az unió más országainak laboratóriumaitól várnak segítséget ahhoz, hogy a bizottság intézkedését végrehajthassák. A La Libre Belgique című befolyásos lap szerint „az unió lehetetlen feladat elé állította Belgiumot”, majd felteszi a kérdést: „Hogyan lehet három hét alatt 42 ezer szarvasmarhatelepet átvizsgálni?” A vallon földművelésügyi miniszter nehezményezte, hogy rájuk is vonatkoznak a szigorú korlátozások, pedig a tartományban egyáltalán nem találtak dioxinos fertőzést.
Hazánkat szerencsére nem érinti a belga húsexport, sőt a belga hússtop jó lehetőséget biztosít a magyar termelők számára a megüresedett piaci pozíciók betöltésére, amenynyiben sikerül az unió erősen protekcionista védőbástyáit bevenni.