Vissza a tartalomjegyzékhez

Szabadi Sándor
A mobil nagy üzlet

A német-amerikai többségi tulajdonban lévő Magyar Távközlési Részvénytársaság igen elégedett lehet elmúlt félévi eredményével, hiszen 1999. első hat hónapja során 30 százalékos nyereségnövekedést könyvelhetett el. A magyar távközlési piac kulcsfontosságú szegmensein egyelőre még monopolhelyzetben lévő telekommunikációs óriásnak szüksége is van pozíciói megerősítésére, hiszen szó van arról, hogy eredetileg 2001 végéig garantált egyeduralmát a kormány „megegyezéses alapon” egy évvel lerövidíti. A versenytársak közelgő megjelenésével elkerülhetetlennek tűnik a Matáv piacvesztése, illetve a fogyasztók által már alig várt tarifa-mérséklődés és ezzel egyidejűleg a szolgáltatások színvonalának emelkedése.

A társaság bevételei az első félévben 19,9 százalékkal 181,7 milliárd forintra nőttek, miközben adózott eredménye ezt jóval meghaladó mértékben, 29,6 százalékkal emelkedett, elérve a 36,3 milliárd forintot - közölte a Matáv. Az elkövetkezendő másfél évben a Matáv stratégiája valószínűleg piaci pozícióinak további erősítése és a majdani versenytársak térnyerésének megnehezítése lesz. Részben ezért is reklámozza magát a vállalat a „magyar telefónia kizárólagos fejlesztője” szerepében. A többség azonban hajlamos elfelejtkezni arról, hogy a Matáv ezt is csak azért teheti, mert államilag támogatott, kiemelt helyzetben van. Szabadabb piacokon hasonló cégek kevesebb pátosszal, versenyárakkal és színvonalasabb szolgáltatással küzdenek a telefonálók kegyeiért. Ezt az állapotot hazánkban is a verseny teremtheti majd meg.
A Matáv az adózott eredmény növekedését annak ellenére érte el, hogy az ötéves adómentességi időszak lejártát követően az idei évtől kezdve 7,2 százalékos társasági adót fizet - hangsúlyozza a társaság az első féléves gyorsjelentésében. Az érem másik oldala, hogy a cégek többsége ma Magyarországon ennél jóval magasabb társasági adókulcs szerint fizet az államkaszszába, tehát a 7,2 százalékos kulcs is jelentős kedvezményt takar. A társaság belföldi távközlési bevételei a tavalyihoz képest 19,2 százalékkal nőttek, s a teljes bevételek mintegy 58 százalékát tették ki. A vezetékes telefonvonalak száma az ISDN fővonalakkal együtt 10,2 százalékkal nőtt egy év alatt, s az idén június 30-án elérte a 2 millió 775 ezret. A 100 lakosra vetített vonalsűrűség az idén június végén 37-re emelkedett.
A Matáv az idén a második negyedévben 70 ezer új vonalat kapcsolt be, s jelenleg több mint 59 ezer további új vonaligénylést tart nyilván. Az első féléves mérleg szerint a Matávnak a mobil távközlési szolgáltatásokból származó bevételei 29,2 százalékkal nőttek a tavalyi első félévihez viszonyítva, s az idén elérték a 36,9 milliárd forintot, ami magasabb, mint a Matáv saját bevétele.
A növekedés főként azt tükrözi, hogy a Matáv érdekeltségi körébe tartozó Westel előfizetők száma erőteljesen, 154 ezerrel nőtt az év első hat hónapjában (a vezetékes növekedésnek ez több mint a kétszerese), s így meghaladja a 700 ezret.
A Matávnak és leányvállalatainak teljes dolgozói létszáma 1999-ben 16 ezer 30 főre csökkent. A közlemény kitér arra is, hogy az idén júniusban az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. a Matáv Rt.-ben még meglévő 5,75 százalékos részesedését nyilvános forgalomba hozatal útján értékesítette. A tranzakciót követően a Matáv-papírok 40,47 százaléka van nyilvános forgalomban, míg a fő tulajdonos, a MagyarCom részesedése 59,53 százalékra csökkent. A cég New York-i tőzsdén is forgó papírjai hétfőn 1,425 forinton zártak a Budapesti Értéktőzsdén, az elmúlt egy évben legalacsonyabb áruk 786, legmagasabb 1485 forint volt.