Vissza a tartalomjegyzékhez

Burkus József
Tüntetni készülnek a gazdák

Több mint ezren vettek részt csütörtökön Szolnokon a Békés megyei gazdák, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), valamint a Magyar Parasztszövetség nagygyűlésén. Két nagyobb agrárszervezet azonban hivatalosan nem képviseltette magát. A jelenlevők a kormánnyal szembeni összefogást szorgalmazták és életre hívtak egy tárgyalóbizottságot. Torgyán József szakminiszter az előző hétvégén a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában előre elítélte a nagygyűlést.

Az agrártermelők képviselői már többször jelezték, hogy rendkívül súlyos a helyzet a mezőgazdaságban. „Várható volt a nagymértékű romlás, mert az adó- és járulékrendszer kedvezőtlenül változott. A kormányfő és a földművelésügyi miniszter is félrevezette a termelőket, mert az idén 50 százalékkal több támogatásról beszélt, ami mára már mindenki számára világossá vált, hogy csak ígéret volt. A tárca is elismeri, hogy a tavalyinál kevesebb támogatás áll rendelkezésére, ráadásul ezt a keveset is rosszul osztják el” - állítja az a jelentés, amit „Látlelet a mezőgazdaságról” címmel adott ki a MOSZ.
1998-ban a jelentős nemzetgazdasági ágazatok közül a mezőgazdasági termelés csökkent. A felvásárlási árak 5 százalékkal alacsonyabbak a tavalyiaknál, miközben az infláció több mint 10 százalékos. A mezőgazdasági termékek úgynevezett cserearánya romlott, folyamatosan nyílik az agrárolló. 1999 első negyedévében az agrárgazdaság részesedése a GDP-ből 5,4 százalékkal csökkent. Magyarul, az ágazatokban nemcsak ingyen dolgoztak a vállalkozók, hanem szaladhatnak is a befektetett pénzük után.
A kormány szerint a felvásárlási árak csökkenését a világpiaci folyamatok okozzák. Tény, hogy az exportárak csökkentek, de ez sem Nyugaton, sem pedig a szomszédos országokban nem okozott akkora felvásárlási árzuhanást, mint amilyen nálunk bekövetkezett. Hogy reagált erre az állam? A garanciák mérséklésével, sőt garantált árcsökkentéssel és a szükségesnél sokkal többe kerülő, korlátozott körű- és mértékű állami felvásárlással - folytatódik a jelentés. A magyar termelők egyrészt az átgondolt szabályozás hiányát, másrészt a kiszámíthatatlan következményekkel járó és összehangolatlan intézkedéseket érzik a saját bőrükön, segítséget nem kapnak a termelést megalapozó döntéseikhez. Nem tudják milyen állami szerepvállalásra, intézkedésekre számíthatnak az áruik értékesítése során.
A felszólalók hangsúlyozták, hogy ez a gyűlés nem politikai rendezvény, hanem a mezőgazdaság katasztrofális állapotának gazdasági „látleletének felmutatása”. Nagy Tamás, a MOSZ elnöke kiemelte, hogy a mezőgazdaság nem önmagától beteg, hanem mert a parasztság a fő teherviselője az inflációnak, akik lassan felélik vagyonukat és tartalékaikat. Nagy Tamás tárgyalásokat szorgalmaz a kormány és az agrárszektor vezetői között, mert szerinte, ami most folyik, az „nemzeti bohózat”. Jogbiztonságot és annak betartását, haladéktalan gyorssegélyeket, a hitelek átütemezését, valamint a termelők ellen a kormány által létrehozott moratóriumok visszavonását nagy taps közepette követelte az elnök.
Többen az új műszaki berendezésekhez új szakképzést, új gazdálkodási magatartás kialakítását sürgették. Mint elhangzott: a parasztság előtt mára már világos a piaci feltételekhez való alkalmazkodás. Elutasítják a kormánnyal az olyan együttműködést, amely bólogatásokból áll ugyan, de minden úgy történik, ahogyan az államvezetés érdekei kívánják.
Karsai József a „búzaégető” battonyai gazdajegyző kemény hangon bírálta a kormány szakmai illetékeseit, a földművelésügyi minisztert. Mint mondta: „A parasztság érdekeit pártoktól függetlenül kell egyeztetni, s ha kell, fel kell vonulni Budapestre, az utakra mindaddig, amíg nem lesz újra tisztességes megélhetést biztosító mezőgazdasági munka.”
A kisgazdapárttal jó kapcsolatokat ápoló agrárszervezet, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ), az országos elnökség és az országos választmány múlt héten hozott egyhangú döntése értelmében nem vett részt Szolnokon az agrárdemonstrációt előkészítő csütörtöki nagygyűlésen. A három éve útlezárásokról ismertté vált Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetsége (Metész) - amely egy volt szervezőjük, Zsikla Győző személyében országgyűlési képviselőt is adott a FKgP-nek - is hasonló határozatot hozott: elismerték ugyan, hogy rendkívüli helyzet van az ágazatban, hivatalosan nem vettek részt a fórumon.