Vissza a tartalomjegyzékhez

Lukács András
Lefelé tapos, felfelé hízeleg

A szenzációkeltés jegyében egyre több a magánszemélyek személyiségi jogait sértő televíziós műsor- jelentette ki a héten Majtényi László, az Országgyűlés adatvédelmi biztosa. Az ombudsman ez év januárjában, azért indított vizsgálatot öt televíziós társaság híradásaival és bűnügyi tudósításaival kapcsolatban, mert tapasztalata szerint az elektronikus sajtó majdnem gátlás nélkül adja ki a bűncselekmények, az ipari és természeti katasztrófák áldozatainak adatait.

A vizsgálat során egy hét híradásait tekintették át, és négy televíziós társaságnál - MTV, TV2, RTL és TV3 - tapasztalt jogsértő magatartást. Az ombudsman hivatala a riportok alapján levélben kért tájékoztatást a négy tévétársaságtól arról, milyen felhatalmazás alapján hoztak nyilvánosságra személyes adatokat és helyszíni ellenőrzést tartott annál a két társaságnál, melyek a leggyakrabban közöltek személyiségi jogokat sértő riportokat. Majtényi László nem nevezte meg ezt a két tévés társaságot, hanem jelentésében általánosan követendő magatartásra hívta fel a sajtó képviselőinek a figyelmét: törvényi kivételeket leszámítva személyes adatokat csak az érintett beleegyezésével lehet a nyilvánosságra hozni. Amenynyiben a média különleges adatokat akar közölni köteles beszerezni az érintett írásbeli hozzájárulását, mivel a jogellenes közléssel az adatkezelésért felelős személy bűntettet követ el.
Majtényi László a Hetek kérdésére elmondta, hogy a felekezeti hovatartozás megjelölése a híradások során szintén sérti a személyiségi jogokat. Példaként azt az esetet említette, amikor egy előzetes letartóztatásban levő brit állampolgárról a börtönparancsnok információi alapján megjegyezték, hogy rabbi jár hozzá és kóser ételeket eszik. „A sajtó legfeljebb azt jegyezhette volna meg ebben az ügyben, hogy nem érti miért panaszkodik az illető személy a börtönviszonyokra, hiszen a szabad vallásgyakorlást is garantálják számára.” - tájékoztatott Majtényi László.
Horváth Szilveszter az MTV Híradójának főszerkesztője lapunknak elmondta, hogy véleménye szerint az ombudsman figyelmeztetése elsősorban nem nekik szól, de az elmúlt másfél hónap során igyekeztek a bűncselekményekről, erőszakos eseményekről szóló tudósításaikat „korrektebbé” tenni.
„A TV3-nál nagyon fontosnak tartjuk a személyiségi jogokat, ezért ha egy mód van rá bűnügyi tudósításainkban nem mutatjuk a riportalanyok arcát, elváltozatjuk a hangjukat” - jelentette ki a Heteknek Hardy Mihály, a TV3 hírműsorának a Hír3-nak a főszerkesztője. Hardy Mihály megjegyezte, hogy náluk nem tartott helyszíni ellenőrzést az adatvédelmi biztos hivatala, ami arra utal, hogy a Hír3 tudósításaiban tapasztalható hiányosságok nem jelentősek. Hardy Mihály azt is közölte, hogy heti munkakapcsolatban állnak az ombudsmannal, pontosan azért, hogy elkerüljék a jogsértéseket.
„Az ombudsman ajánlásának elvi részével egyetértünk, és igyekszünk aszerint dolgozni már jó ideje, ugyanakkor számos esetben nincsenek pontosan definiálva bizonyos fogalmak, például az, hogy ki tekinthető közszereplőnek”- közölte lapunknak Kert Attila a TV2 Tények című műsorának főszerkesztője. Kert Attila példaként a whiskeys rabló esetét hozta fel, akit ők közszereplőnek tekintenek - sportolóról lévén szó -, és ezért hozták nyilvánosságra a nevét. Az ombudsman hivatala szerint azonban nem lett volna szabad A. Attilát megnevezni.
Az adatvédelmi biztos a keddi sajtótájékoztatón és egy későbbi televíziós műsorban is felhívta a figyelmet arra a jelenségre, hogy a tudósítások során a média a kisemberek adatait kiszolgáltatja, a nagyobb befolyású személyek adatait - akiket közszereplőknek lehet tekinteni - pedig elhallgatja. Majtényi a média ezen magatartását biciklizésnek nevezte: „lefelé tapos, felfelé liheg.”