Vissza a tartalomjegyzékhez

Olga Szemjonova Novosztyi hírügynökség
25 éves az orosz antiterrorista csoport


Ünnepeltek az orosz légideszantosok is: Szentpéterváron a 69. évforduló tiszteletére még a lámpaoszlopot is elfoglalták Fotó: MTI

25 éves a híres "A" - ismertebb nevén Alfa antiterrorista csoport. A megalakításáról szóló parancsot az SZKP politbüro határozata alapján a KGB akkori elnöke, Jurij Andropov írta alá.
Nyugaton, ahol akkoriban már szinte folyamatosan tevékenykedtek a szélsoséges szervezetek és terrorista csoportok - például Olaszországban a Vörös Brigádok, Németországban a Vörös Hadsereg Frakció -, már régen létrehozták a speciális terroristaellenes harcra felkészített csoportokat. A volt Szovjetunió területén az Alfa-csoport volt az elso, melynek helyét késobb eredményei is megerosítették. Eloször akkor lehetett róluk hallani, amikor a csoport húsz fovel elfoglalta az afgán diktátor, Amin erosen orzött palotáját. A mai napig egyedülállónak tartott muveletben csupán két fot vesztettek.
A Szovjetunió széthullása és a KGB átszervezése után, 1991-tol néhány évig az Alfa a Szövetségi Orszolgálat (kormányorség) keretében a magas rangú állami vezetok védelmét látta el. Lassan arról beszéltek, hogy az Alfa harcosai elvesztik a terrorizmus elleni harchoz szükséges jártasságukat, de 1995-ben visszatértek a Szövetségi Biztonsági Szolgálat terrorizmus elleni osztályára. Több sikeres muveletük története került nyilvánosságra. Közöttük a Moszkvában túszul ejtett dél-koreai turisták kiszabadítása, több túszszabadító akció az Észak-Kaukázusban, illetve a Tbiliszibe térített repülogép túszainak megmentése.
Több, nem kevésbé jelentos "harci alkalmazásról" azonban a közvélemény - különbözo okokból kifolyólag - nem tud semmit. (Fordította: Scharrer János)