Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Budapesten döntenek Milosevics utódjáról

"A megbeszélések egyik legfontosabb résztvevoje az üres szék lesz" - mondta Sandy Berger amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó annak kapcsán, hogy a kétnapos balkáni konferenciára nem hívták meg Szlobodan Milosevicset. A csúcstalálkozóra, melynek témája a délkelet-európai térség stabilitása és újjáépítése, harminchét ország állam-, illetve kormányfoje érkezett. Az Orbán Viktor kormányfo vezette magyar delegáció figyelmét mindenekelott az amerikai szenátus külügyi bizottsága által elfogadott törvénytervezet kötötte le, mely tartalmazza a vajdasági rendezés kérdését is. Meghívást kapott az értekezletre Dragoszlav Avramovics, a szerb ellenzék miniszterelnök-jelöltje. A magyar miniszterelnök bejelentette: magyar és uniós támogatással Budapesten fogják tartani a jugoszláv ellenzéki önkormányzatok vezetoinek tanácskozását. Akadnak szkeptikus vélemények is: a romániai Curieul National szerint a segélyekkel a "Nyugat aszpirint kínál a halálos beteg Balkánnak".


A jugoszláv tartalékosok zsoldjukat követelve éhségsztrájkolnak Nisben. Belso elégedetlenség
Fotó: MTI

Az üres szék Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök helyét jelzi, hiszen a szerb vezetot nem hívták meg a megbeszéléssorozatra. Pedig a gazdaságilag és politikailag még mindig a térség egyik legbefolyásosabb országának számító Szerbia vezetésének távolléte megnehezíti az eredmények elérését.
Az amerikai politikusok remélik, hogy a nemrégiben a Hágai Nemzetközi Bíróság által háborús bunösnek nyilvánított Milosevics elszigeteltsége növekedni fog, és népe el fogja távolítani a hatalomból a jugoszláv vezetot. Egyes vélemények szerint viszont Amerika Milosevics kiszorítására irányuló erofeszítései polgárháborúba sodorhatják a sokat szenvedett Jugoszláviát. Clinton olyan új kezdeményezéseket tartogat a tarsolyában, amelyek bátorítják a befektetéseket és a kereskedelmet a régióban, bár konkrét célokat és költségvetési összegeket nem akar megfogalmazni. Az azonnali gazdasági segítség nem is témája a csúcsnak. Errol szerdán tárgyalt Brüsszelben a Világbank és az Európai Unió.
Fogas kérdést jelent a Nyugat számára, hogy a Milosevics-rezsim támogatása nélkül nyújtsanak humanitárius segítséget a szerb népnek. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium politikai államtitkára szerint az amerikai szenátus külügyi bizottságának a héten elfogadott határozata összekapcsolja a Vajdaság kérdéskörét Jugoszlávia demokratizálásával. Orbán Viktor üdvözölte, hogy teljesülni látszik az a magyar elvárás, hogy a Vajdaság problémájának helye legyen a tárgyalásokon.
Az amerikai szenátus külügyi bizottságának törvényjavaslata külön szakaszban foglalkozott a vajdasági magyarság helyzetével. Az 502. számú szakasz röviden összefoglalja a fogyatkozó magyar kisebbség helyzetét, zaklatását, megfélemlítését, és megállapítja, hogy "az ilyen jellegu etnikai tisztogatás hatására az utóbbi 10 évben mintegy 50 ezer magyar hagyta el a Vajdaságot". Clinton elnöknek a javaslat szerint fel kellene szólítania külügyminiszterét arra, hogy rendszeresen kísérje figyelemmel a vajdasági magyarok sorsát.