Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Szemfényvesztő kezelés

Lapzártánkig nem derült ki teljes pontossággal, hogy két, Magyarországon illegálisan használt gyógyszer ártalmas-e az egészségre vagy sem. Az sem derült még ki, hogy ki követett el mulasztást az állítólag szteroidokat tartalmazó - doppingszerként ismert - gyógyszerkészítmények felhasználásakor.

Történt ugyanis, hogy a - gyógyszerpiacot többek között ellenőrző - Egészségügyi Minisztériumot egy Magnalab nevű angol cég faxlevélben értesítette arról, hogy az eredetileg állatkísérletekre gyártott Vectorexszel és Scalarexszel - a gyártó, azaz a Magnalab tudta és beleegyezése nélkül - Magyarországon embereket kezeltek. A magas szteroidtartalmú szer mellékhatására is felhívták a figyelmet: esetleg csontritkulás, gyomorfekély és magas vérnyomás alakul ki a betegeknél. A minisztérium és az Országos Gyógyszerészeti Intézet ezt követően vizsgálatot kezdeményezett az ügyben és azonnali hatállyal megtiltotta az injekciók alkalmazását is.
A faxban két magyarországi természetgyógyász centrum neve is szerepelt, ahol a készítményt - gyulladásos betegségben és asztmában szenvedők esetében - használták. Egy, a Kossuth Rádió Esti Krónikájában megszólaló hölgy elmondta, hogy a férjét izompanaszokkal vitte el az egyik ilyen központba, ahol injekciókúrát javasoltak nekik. A hölgy akkor kezdett gyanakodni, amikor kiderült, a gyógyszerről nincs magyar leírás, és azt sem tudták neki megmondani meddig kell alkalmazni, mivel Magyarországon még nem használták. Végül kiderült: a kezelésenként 30 ezer forintért ajánlott szer egyike volt azoknak, amelyeket később betiltottak.
„A két szer Magyarországon nem törzskönyvezett és forgalombahozatali engedéllyel sem rendelkeznek” - nyilatkozta a távirati irodának Hargittai Mária, az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője, aki szerint előfordulhat, hogy a készítmények hatásairól és összetevőiről félrevezették az érintett orvosokat. A most indult vizsgálatnak így az is része lesz, hogy tisztázzák: az orvosok anyagi haszonszerzés céljából alkalmazták-e a tiltott szereket.
Az eset kapcsán egy svájci gyógyszergyártó, a Telmat az Egészségügyi Minisztériumnál és az ÁNTSZ-nél is tiltakozott, mondván: a Vectorexet és a Scalarexet kizárólag a svájci gyár Magnalab nevű részlegében állítják elő, kimondottan emberi használatra, és a cégnek nincs Angliában egyetlen termelőegysége sem, vagyis a faxot nem ők, tehát nem az eredeti gyártó küldte. A Telmat szerint a több országba is eljuttatott hírlevéllel a Magnalab nevét felhasználva, egy korábban a cégből - és a szóban forgó injekciók kifejlesztéséből - kiszállt kutató próbálja rontani a vállalat hírnevét.
Molnár Ilona, az ÁNTSZ tiszti főorvosa ennek kapcsán a Heteknek megjegyezte: „Engem hidegen hagy, hogy ez a cég létezik vagy nem. A minisztériumhoz hivatalos fejléces papír érkezett, valós információval. Ezt a gyógyszert semmiféle körülmények között nem lett volna szabad embereken alkalmazni - nekünk ez a lényeg.”
Az Országos Gyógyszerészeti Intézet első gyorsvizsgálata minimális mennyiségű szteroidot talált a Vectorex AA nevű készítményben, így feltehetőleg nem okozhat káros hormonális elváltozásokat annak alkalmazása, de mivel nem lehet tudni a szer pontos összetételét, így nem zárhatók ki másfajta mellékhatások a gyógyszerrel kezelt betegeknél.