Vissza a tartalomjegyzékhez

MÓD JULIANNA
Kirándulni jó bemutatkozik a KSK

Mindannyian szeretünk kizökkenni a hétköznapi kerékvágásból, egy kirándulás testi-lelki felüdülést jelent. Jó kiszabadulni a városból, és kitisztítani tüdőnket, felfrissíteni fáradt testünket egy kellemes séta vagy túra keretében. Nyáron különösen kellemes az erdő hűvösében, a csörgedező patakok völgyeiben, ahol - távol a betondzsungeltől - élvezhetjük a természet szépségeit vagy a romantikus várromok hangulatát.

Ehhez nyújt segítséget a KSK Természetjáró Szakosztálya, amely 5 éve alakult, és jelenleg nyolc aktív túravezetővel tevékenykedik. Mint Friedsam Tibor szakosztályvezetőtől megtudtuk, a túravezetők hétvégenként (szombaton) a Budapest környéki hegyekbe vezetnek egynapos kirándulásokat. Az utak a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Börzsönyben - utazással együtt - hat-tíz órán át tartanak. A túrák nehézségi foka alkalmanként változó, mert eltérő magasságú hegységekről van szó. A Budai-hegység - közelsége miatt - speciális eset. Itt sok és változatos túraútvonal van, melyek jól bejárhatók, valamint könnyen megközelíthetők akár tömegközlekedéssel is. Minden korosztálynak, kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott ez a hegyvidék, mert ha valaki végképp kifulladt, sok helyen „kiszállhat”, és egyszerűen hazajuthat. A sok infrastrukturális lehetőség - kilátók, barlangok, parkok, illetve gyermekvasút, libegő, fogaskerekű vasút - színesíti a programot. Havonta egy túra indul a távolabbi hegyekbe: a Mátra, Vértes, Cserhát tájaira, amelyet inkább a gyakrabban túrázóknak ajánlunk.
A túravezetők mindig több útvonallal készülnek a kirándulásokra, és a csoport összetételétől, illetve az időjárástól teszik függővé az aznapi útvonalat. Az előre bejelentett hosszabb túrák kivételével a túrákat nyugodtan látogathatja minden korosztály; a családosok jöhetnek gyermekeikkel együtt. A rendszeresen kirándulóknak negyedévente többnapos túrákat is ajánlanak, de bárkit szívesen látnak.
A túrák során lépésről-lépésre ismerik meg az országot, a csapat igyekszik hazánk legszebb helyeire - főként hegységeibe - eljutni. A túrák önköltségesek, a szállások is rendkívül kedvező áron (1000 forint alatt fejenként) állnak rendelkezésre. A gyalogtúrák mellett kerékpártúra - télen sítúra - is van, és a KSK ezen a nyáron is megszervezi a hagyománnyá vált vízitúrát (idén a Dunára). Az egyesület „legfiatalabb” túravezetője Vass Mihály, aki elmondta, hogy egy éve, abszolút kezdőként csöppent bele a meghirdetett túrákba. Olyan jól érezte magát, annyira megszerette a kirándulásokat, hogy azóta már, elvégezve a féléves túravezető tanfolyamot, ő is hivatásos lett. Vonzották a megosztott túrák - kétféle útvonal, egy könnyebb és egy nehezebb között lehet választani -, a sok-sok élmény és a baráti társaság is.
A KSK túraprogramokról személyesen is lehet érdeklődni a túravezetőknél, valamint a Hetek már pár héttel előre közli a túrák helyét, időpontját és nehézségi fokát is.
A lelkes gárda szeretettel várja azon új tagok jelentkezését a meghirdetett utakra, akik szép környezetben, jó társaságban, távol a civilizáció zajától szeretnék levezetni a stresszes hétköznapok feszültségeit.
Érdeklődni Friedsam Tibornál, a 06(30)941-2996-os telefoszámon lehet.