Vissza a tartalomjegyzékhez


Kovács a kormány első évéről

A polgári kormány első esztendeje a be nem váltott ígéretek, a társadalmi különbségek növekedése, az elvesztett lehetőségek és a botrányok esztendeje volt - mondta Kovács László szocialista pártelnök csütörtökön Dunaújvárosban egy lakossági fórumon. Állításai alátámasztására a szocialista párt elnöke kijelentette: A nemzeti össztermék növekedésének mértéke jelentősen alatta maradt a Fidesz választási programjában, valamint a költségvetésben meghatározottnak. Nem teljesítették az ingyenes autópálya-használatra vonatkozó ígéretüket sem, július 1-től ugyanis nőttek az autópálya-használati díjak. Sztrájkra kényszerültek a SOTE szakemberei, mivel az egészségügyi dolgozók nemhogy a választás során beígért 400 százalékos béremelést nem kapták meg, hanem néhol a 4 százalékhoz sem jutottak hozzá.
Szólt arról, hogy nőttek a társadalmi különbségek, különösen a nyugdíjasok, a közszférában dolgozók, valamint a bérből és fizetésből élők nagy csoportjának a helyzete romlott. A családtámogatási rendszer haszonélvezői pedig csak azok az úgynevezett sikerfamíliák lettek, amelyekben két jól kereső felnőtt, két gyerek, egy-két tehetős nagyszülő van.
Kovács szerint a kormány nem jól élt azokkal a kedvező gazdasági lehetőségekkel sem, amelyeket az előző koalíció hagyott örökül számára.