Vissza a tartalomjegyzékhez

ACSAI ANIKÓ
Újra a Richter a sztár

Kilábalni látszanak az ázsiai piacok a közel két éve elhúzódó válságból: a japán index az 1997. októberi krach óta legmagasabb értékét érte el a héten, részben a japán jegybank devizapiaci intervenciójának köszönhetően, s a hongkongi index is több mint 6 százalékot emelkedett. Az amerikai Dow Jones indexre továbbra is rányomják bélyegüket a kamatemelési várakozások. Az index egy hét alatt egy százalékot veszített értékéből, és a június 30-i FED-ülésig a bizonytalanság várhatóan fenn is marad, további lemorzsolódást idézve elő. A nyugat-európai tőzsdéken nem történtek számottevő változások, az orosz tőzsde ellenben 4 százalékot meghaladó mértékben emelkedett az újabb 600 millió dolláros IMF juttatásról szóló híreknek köszönhetően.

A BUX index nem tudta áttörni a technikai elemzők által felső támasznak tartott 6630 pontos értéket, folyamatos csökkenés után 1,1 százalékos veszteséggel 6458 ponton zárta a hetet. Ehhez valószínűleg nagyban hozzájárult a kormány újabb nyilatkozata a piac által várt költségvetési lefaragások elmaradásáról, valamint a folyó fizetési mérleg hiányának az előzetes adatoknál 13 milliárd dollárral magasabb értékének publikálása. A Richter áralakulása igen izgalmas volt: a hét első felében folyamatosan 10 ezer forintról 9300 forintig morzsolódott le a részvény árfolyama. Csütörtökön azonban a második félévben piacra kerülő új - és várhatóan sikeres - készítményeinek bevezetéséről szóló híreknek köszönhetően külföldi vásárlók jelentek meg a papír hirtelen feltámadását idézve elő, amelyek egy nap alatt újra a 10 ezer forintos szintre lendítették a gyógyszeripari óriás árfolyamát. Említésre méltó vállalati hír még, hogy a Mezőgép a General Motorstól 25 millió dolláros megrendelést kapott automata sebességváltó-alkatrészek szállítására, és hasonló tárgyalásokat folytat a német Bosch céggel is.
A forint jegyzése folyamatosan a sáv erősebbik szélén tartózkodott, az állampapírpiacon pedig folytatódott a rövid papírok hozamesésével párhuzamosan a hosszabb lejáratú papírok hozamainak emelkedő trendje, ami a befektetők bizonytalanságát jelzi a magyar gazdaság hosszabb távú kilátásaival kapcsolatban.