Vissza a tartalomjegyzékhez

KAPSZA ÁGNES
Állj ki a térre, és zenélj egy kicsit

Az év leghosszabb napján, a nyári napfordulón Európa - Barcelonától Prágáig és Brüszszeltől Nápolyig - ünnepel. Európában, nemcsak európaiak mutatkoznak be a zene nyelvén. A legkülönfélébb etnikumhoz és valláshoz tartozó művészek lépnek fel a közönség számára ingyenes szabadtéri koncerteken. Legtöbbjük a maga műfajában világsztár, bár hazánkban sokuk kevéssé ismert.

A rangos nemzetközi megmozdulás alapötlete 1982-ben, Franciaországban született meg. Az akkori művelődési miniszter egy olyan zenei esemény megrendezését szorgalmazta, amelyre nem „telepszenek rá” a kereskedelmi cégek, szponzorok, hanem „spontán mivoltánál fogva” lehetőséget biztosít amatőröknek és profiknak egyaránt az „adásra”. „Az egész világon - Európán kívül főként Afrikában és Dél-Amerikában - elterjedt program hazájában is rendkívül népszerű maradt; közkedveltsége vetekszik a franciák legnagyobb nemzeti ünnepének, július 14-ének látogatottságával” - tájékoztatta a sajtót Robert Lacombe, a Francia Intézet igazgatóhelyettese a Mercure szállóban tartott sajtótájékoztatón.
A programban túlsúlyban vannak az etnikus alapú népzenék („világzene”) - nyilván a rendezvény francia eredetéből fakadóan, hiszen az arab és mediterrán etno már évek óta népszerű Franciaországban. Budapesten a nyolc óbudai helyszínen éppúgy hallható majd a rap, az underground, az egyházi orgonamuzsika és a hipnotizáló kígyóbűvölők, fakírok zenés mutatványai, mint a zeneiskolai fúvósegyüttesek, kórusok produkciói. Fellép „szemünk fénye”, Sebestyén Márta és a Muzsikás együttes is, akik Bartók Béla eredeti fonográf-felvételeivel gazdagított zenéjükkel tettek szert világhírre a közelmúltban. A kísérletező, jövőorientált zenék mellett a legrégebbi korokat talán azok a XIII-XV. századi szefárd (katalán zsidó) dalok képviselik, amelyeket Rosa Zaragoza énekel majd Lautaro Rosas gitárkíséretével. Zaragosa érdeme az is, hogy ezt a sokáig rejtve maradt kulturális hagyományt feltárta és összegyűjtötte.
„Szeretnénk, ha minél több helyszínen élvezhetné a közönség a különféle műfajokat felvonultató ingyenes koncerteket. Kérjük, hogy bárki, aki kedvet érez egy kis muzsikáláshoz, nyugodtan álljon ki a főtérre, az utcákra, és zenéljen egy kicsit az arra járók boldogítására” - buzdítanak profikat és amatőröket a rendezvény szervezői.