Vissza a tartalomjegyzékhez

MONDOVICS GÁBOR
Legek döntője

Lejátszották az 1999-es szezon döntőjének első meccsét. Több szempontból is a legek döntője kezdődött el. Az idei volt az egyik legrövidebb szezon a lockout miatt, a liga és a játékosok közötti vita okán. Ennek lett az eredménye, hogy a mérkőzések még el tudtak kezdődni, és mégis lett szezon.

A mérkőzés a döntők történelmének második legnagyobb tömege előtt kezdődött, 39 514-en voltak kíváncsiak a Game 1-ra.
A döntő két résztvevője viszonylag simán jutott el idáig. A San Antonio Spurs 4:0-ra verte a Portland Trail Blazerst a keleti főcsoport döntőjében, a New York Knicks 4:2-re tette ugyanezt a Pacersszel nyugaton. A végső párosításból a Spurs meglepetés volt. A csapat első NBA-címéért küzd, 1976-ban csatlakoztak a ligához, azóta nem volt ilyen sikeres a társaság. Ők lehetnek az első olyan címszerzők, akik egy másik bajnokságból érkeztek - ABA ligából igazoltak át -, és így szereznek elsőséget a világ legerősebb bajnokságában.
A Knicks harmadik kupáját nyerheti, 1973 óta az elsőt.
A végeredmény 89:77 lett a Spurs javára. 1:0. Az utolsó hét évben hatszor az a csapat nyerte a döntőt, aki az első meccsen is diadalmaskodott. Ez alól csak a tavalyi döntő volt kivétel, ahol hiába nyert először a Utah, végül mégis a Chicago nyert 4:2-re.
A lockout miatt először találkozott a két csapat. És úgy látszik, hogy a videofelvételek tanulmányozása kevésnek bizonyult a Spursszel szemben. Jeff Van Gundy, a Knicks edzője elmondta, hogy addig nem ismerhető meg igazán egy csapat, míg nem kezdődik meg az összemérettetés. „Sokat kell tanulnunk a mai estéből” - mondta.
A Knicks legjobbja Tim Duncan volt, 33 ponttal, 16 lepattanóval és 2 blokkal. Szakértők szerint a meccset az döntötte el, hogy a Nicks későn vette észre, Duncan ellen két emberrel kellett volna védekezniük. David Robinson 13 ponttal, 9 lepattanó labda megszerzésével, 7 gólpasszal és három blokkolással segítette csapatát a győzelemhez.
A meccs második negyedében szintén leg született. A Knicks a döntők történelmének legrosszabb eredményét produkálta ebben a játékrészben. Talán a sikertelenséghez tartozhat, hogy Larry Johnson, a New York irányítója, sérülten, sok személyi hibával és kevés kosárral - összesen 5 pont - 21 percet játszott.
Szintén leg lehet: ha a San Antonio nyer, akkor Steve Kerr lehet a tizenegyedik olyan játékos, akinek négy NBA-győzelme van, az előző három szezont ugyanis a Bullsnál töltötte.
Az NBA többi csapatának a valódi küzdelem véget ért. De vannak érdekességek náluk is. Phil Jackson a Los Angeles Lakers edzője lett; ő volt az, akinek a vezetésével a Chicago Bulls remek eredményeket ért el, és aki tavaly távozott a csapattól. Jackson hat év alatt 24 millió dollár gázsit kap majd a Lakerstől.