Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Emelkedő reálkereset

A nettó átlagkereset 12,9 százalékkal emelkedett 1999 első négy hónapjában, ami reálértéken 3,1 százalékos emelkedésnek felel meg az egy évvel korábbihoz képest - tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A versenyszférát 15,3 százalékos, a költségvetés finanszírozta területeket 19,5 százalékos keresetemelkedés jellemezte az első négy hónapban. A versenyszférában dolgozók 70 ezer 780 forintot, míg a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 72 ezer 180 forintot kerestek. (MTI)


Drágul az M5-ös

Átlagosan 5,3-6,7 százalékkal emeli autópályadíjait az M5-ös autópályát üzemeltető Alföldi Koncessziós Autópálya (AKA) Rt. július 1-jén. A kormánnyal kötött koncessziós szerződés alapján az AKA Rt. félévente emelheti úthasználati díjait. Az emelés eddig egyszer sem haladta meg a szerződésben engedélyezett mértéket, és most is 3-4 százalékkal az idei tervezett infláció alatt marad. (MTI)


Tőzsdére megy a Posta

A Magyar Posta Rt. célja, hogy gazdálkodását három év múlva tőzsdeérett állapotba hozza, ám az elképzelések szerint ötven százalék plusz egy szavazatnyi részvény tartósan állami tulajdonban marad. Az idén 18 milliárdos beruházást terveznek, aminek nagyobb részét az újonnan megalakult DCS 1800-as szolgáltató cégben lévő tíz százalékos tulajdoni részvételükből fakadó beruházás teszi ki. Az év első négy hónapjában időarányos árbevétel mellett a várakozásokat meghaladó hárommilliárd forintos nyereséget ért el a társaság. (MTI)


Realbank-felszámolás

A Realbank Rt. május végén hatmilliárd forint szabad pénzeszközzel rendelkezett, ami a 2001 elejéig tartó felszámolás végére 13 milliárd forintra nőhet - mondta Répássy Péter felszámolóbiztos. A bank betéteseinek teljes betét- és kamatállományának kifizetését elismerték 1998 januárjáig. Hozzátette, hogy jelenleg még bírósági döntésre vár, hogy a Real 96, illetve 2000-es kötvények kifizetése a betétesekkel egyenlő elbírálás alá esik-e. Ennek függvényében a kielégítés mértéke 70-80 százalékra eshet vissza. (MTI)


Euró-zóna: 0,4 százalékos növekedés

Becslések szerint a tizenegy nyugat-európai országot átfogó euró-övezetben 0,4 százalékkal nőtt az együttes nemzeti össztermék az év első negyedében. 1998. első évnegyedéhez viszonyítva a gazdasági növekedés 1,8 százalékot ért el, s ez elsősorban a magánfogyasztás emelkedésének köszönhető. (MTI)


Vizsgálat a Postabankban

A Postabank vezérigazgatója belső vizsgálatot rendelt el a kedvezményes hitelek ügyében. A bank vezetése vizsgálja annak jogi lehetőségét, hogy hogyan kerülhetett sor banktitoksértésre. A bank megkezdte a régi, jogosulatlan kedvezményes hitelek átvizsgálását, amelynek kapcsán kérni fogja az érdekelteket, hogy az indokolatlan kedvezményt utólag térítsék meg. (MTI)