Vissza a tartalomjegyzékhez

PAPP LEVENTE
Prodi zavaros pénzügyei

Az unió élén tavaly év végén kirobbant bizalmi válság újjáéledhet, amennyiben nem sikerül Romano Prodi elnöknek tisztáznia magát az őt ért vádak alól.

Az Európai Unió jelenlegi elnöke igen kényelmetlen helyzetbe kerülhet, ugyanis a The Telegraph brit gazdasági lap fényt derített arra, hogy az újdonsült elnök még Olaszország miniszterelnökeként elfelejtett bevallani 1,4 millió font (56 millió forint) értékű jövedelmet, aminek nyilvánosságra hozatalát az olasz törvények a vezető közhivatalnokok esetében előírják. Az eddig makulátlannak hitt olasz exminiszterelnök éppen azért került az unió élére, hogy helyreállítsa a megrendült bizalmat, miután elődje, Jacques Santer által vezetett bizottság a korrupciós botrányok, gondatlan kezelés és pénzügyi visszaélések miatt lemondani kényszerült.
A The Telegraph által megszerzett dokumentumok szerint egy Analisi e Studi Economici (ASE) nevű tanácsadó cégnek 1991 és 1995 között összesen 1,4 millió font került a számlájára. Az nem tudható, hogy mire fizették be ezt a magas összeget, hiszen a cég sem alkalmazottakkal, sem irodákkal nem rendelkezett, tulajdonosai - a Prodi házaspár mellett Fabrizio Zoli titkár - kezelték a pénzügyeket.
De nézzük a részleteket! 1991-ben és 1992-ben évi 300 ezer font bevétele volt az ASE-nek, ekkor Prodi még a magánszférában tevékenykedett. 1993-tól az összegek 455 ezer fontra emelkednek, ekkor Prodi úr kormányalkalmazottként egy olasz állami óriásvállalat, az IRI élén a privatizáció fő felelőseként tevékenykedett. Ebben az időszakban egyébként Prodival kapcsolatban két másik bűnügyben is nyomozás indult, azonban mindkét esetben ártatlannak bizonyult.
Arra a kérdésre, hogy miért fizették a cégének ezeket az összegeket, a mai napig nincs elfogadható magyarázat. Fabrizio Zoli titkár nyilatkozata szerint a pénzek két fő forrásból érkeztek: a Goldman Sachs amerikai banktól, valamint a szintén amerikai General Electric multinacionális vállalattól. Az ügy további pikantériája, hogy Fabrizio Zoli jelenleg egy más ügyből kifolyólag csalás alapos gyanúja miatt bűnvádi eljárás alatt áll. Az ő állításával szemben Prodi egyik üzleti társa, Piero Gnudi azt nyilatkozta, hogy a pénzek a Goldman Sachstól és az Unilever brit-holland vállalattól származnak. 1993-ban, amikor a befizetések ugrásszerűen megnőttek Prodi éppen egy élelmiszeripari óriás, a Cirio-Bertolli-De Rica vitatott privatizációján dolgozott. A Cirio csoportot - a római protektorátus szakvéleménye szerint - a tényleges értékének a feléért értékesítették részben a már említett Unilever számára. A privatizációban a vevők számára a Goldman Sachs számvivői voltak a tanácsadók. S ezzel bezárult a bűvös kör.
Prodi feledékenysége komoly kellemetlenségeket okozhat számára és nemkülönben az őt oly aktívan pártfogoló uniós vezető tagállamok kormányai, köztük Nagy-Britannia számára, akik komolyan lobbiztak Prodi személye mellett, olyan embernek mutatva be őt, aki képes az unió kormányának korrupciós hullámát megfékezni és megtépázott tekintélyét helyreállítani.