Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Globo a világvaluta

Ki gondolta volna, hogy az euró árfolyamának esése akarva-akaratlanul is közelebb hozta egymáshoz az Amerikai Egyesült Államokat és az Európai Uniót? Miután a kissé magasan indított euró a pályára lépése óta folyamatosan veszített értékéből, mára szinte egy az egyben átváltható a dollárra. Ez viszont új perspektívát nyit nemcsak a közgazdászok, de az Ó- és az Újvilág vásárlói előtt is. Az euró gyengélkedése elérhető közelségbe hozta ugyanis az egységes világvaluta megvalósulásának több évszázados vízióját.

Martin Hüfner neves német közgazdász a Newsweek hasábjain azt fejtegette, hogy a spontán kialakult helyzet a vártnál kedvezőbb lehetőséget teremt a pénzügyi globalizáció számára. A világ össztermelésének több mint 35 százalékát adó térség - az USA és az Euroland - gyakorlatilag azonos értékű valutával rendelkezik, s ez karnyújtásnyira hozta a világvaluta bevezetésének néhány évvel ezelőtt még utópisztikusnak hitt gondolatát. Hüfner már el is nevezte „globónak” a még csak képzeletben létező pénzt. A közgazdász elmélete alapján az új világrend az USA és az unió pénzügyi rendszerének összekapcsolódásával indulna el. Hüfner azonban megjegyezte: még nem időszerű a két világvaluta összekapcsolása.
A látszólag merész ötlet életképességét az is mutatja, hogy soha nem látott turistaáradat indult el az USA-ból az európai kontinens felé. Az amerikaiak ugyanis felismerték annak előnyét, hogy a vásárláskor nem kell átszámolni az áru értékét a saját pénznemükre, hanem egy az egyben vehetik az árakat, így virtuálisan is otthon érezhetik magukat. A poén most az, hogy az év eleje óta 12 százalékot esett az euró, így mindent olcsóbban vehet meg a fogyasztásáról híres amerikai turista. Az érem másik oldala: az USA-ban nyaraló nyugat-európaiak a közel azonos árfolyam miatt már most belekóstolhatnak abba, milyen lesz a 2002-ben már készpénzként funkcionáló euró. Az unió felelősei akár reklámkampányt is indíthatnának ezzel a szlogennel: „Utazz az Egyesült Államokba, hogy megismerd az euró működését!”
Egyébként idén közel 10 millió utazás várható Európából az Újvilágba. A jelenlegi pénzügyi helyzet azonban feltehetően nem sokáig marad fenn. Norbert Walter, a Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint az év második felében a dollár meggyengülése várható az euróhoz képest. Az amerikaiak erre csak annyit mondanak, hogy várjuk ki a végét.