Vissza a tartalomjegyzékhez


Környezet és egészség

A környezet és az emberi egészség állapota közötti szoros kapcsolatról kezdődött szerdán nemzetközi konferencia Londonban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendezésében.

A WHO európai területi irodája tíz éven belül harmadik miniszteri tanácskozására hívta össze Európa több mint ötven országának képviselőit, hogy szembenézzenek a környezeti és egészségügyi kihívásokkal - klímaváltozás, a közlekedés okozta környezetszennyezés, a gyermekek egészsége -, és utat mutassanak megoldásuk lehetőségeire. A londoni nemzetközi értekezleten Magyarországot Gógl Árpád egészségügyi miniszter és Manninger Jenő, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára képviseli.
A WHO által a tanácskozás előestéjén közzétett legújabb kutatási eredmények szerint a közúti közlekedés a környezetszennyezés leggyorsabban növekvő forrása Európában. Miközben évente 120 ezer ember hal meg a kontinensen közúti balesetekben, a Franciaországban, Ausztriában és Olaszországban végzett felmérések azt bizonyították, hogy a kipufogógázok okozta légszennyezés Európa városaiban több tízmillió ember egészségét teszi kockára, robbanásszerűen megnövelte az asztmás, tüdő- és rákmegbetegedések halálozási arányszámát.
Az Egészségügyi Világszervezet egy másik jelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy a technika rohamos fejlődése, a modernizáció ellenére Európában még manapság is minden hetedik ember nem fér hozzá, tiszta, egészségre nem káros ivóvízhez, és fennáll a veszélye annak, hogy ismét a középkoriakhoz hasonló kolera- és tífuszjárványok ütik fel fejüket a kontinensen.
Ezért a konferencia kiemelten foglalkozik a közlekedés és az egészség, valamint a víz és az egészség kapcsolatainak kérdéseivel, a víz által közvetített megbetegedések megelőzésével, visszaszorításával, a határokat átlépő vízfolyások és nemzetközi tavak védelméről szóló 1992. évi nemzetközi egyezmény megvalósításával. A Víz és egészség témával foglalkozó szekció vezetőjévé Gógl Árpád egészségügyi minisztert kérték fel a rendezők, miután a magyar szakértők vezető szerepet játszottak az egyezmény jegyzőkönyvének kidolgozásában. (MTI)