Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Újabb kérdés a megfigyelési botrányban

A megfigyelési ügyet vizsgáló parlamenti bizottság egyetlen fideszes politikus, Pokorni Zoltán figyeltetéséről bizonyosodott meg. A megállapítás ugyan nem fedi le Orbán Viktor tavaly nyáron elhangzott állítását - miszerint az előző kormány idején, 1997-ben fideszes politikusokat figyeltek titkos, törvénysértő módon, ráadásul közpénzek felhasználásával -, Atyánszky György kisgazda politikus szerint mégis bebizonyosodott a miniszterelnök szavahihetősége.

Az üggyel kapcsolatos dokumentumok egy külön erre a célra felállított vizsgálóbizottság kezébe kerültek, melynek tagja, a kisgazda Atyánszky György lapunknak úgy nyilatkozott: „Bár a vizsgálat még nem zárult le, az eddigi eredmények azonban igazolják Orbán Viktor szavahihetőségét”.
Igaz, hogy Orbán huszonnyolc főt sorolt fel, akit szerinte figyeltettek, a bizottság pedig csak egy fő, Pokorni Zoltán ilyetén sérelmét tárta fel. Az pedig még korántsem bizonyított, hogy a figyeltetés közpénzekből lett finanszírozva.
Atyánszky szerint minden bizonnyal igaz, hogy Faragó Lajos magánnyomozó 1996 decemberében megbízási szerződést kötött Czégé Zsuzsa filmproducerrel, a Xénia-láz Egyesület egyik vezetőjével, aki egyébiránt nem MSZP- tag. Czégé azzal bízta meg Faragót, hogy derítse ki, mi motiválta Pokorni Zoltán akkori Fidesz-frakcióvezető Xénia-ellenes parlamenti felszólalásait. A bizonyíték egy hangfelvétel, melyen a köztársasági őrezred tisztjével - aki Czégé és Faragó közt közvetített - folytatott megbeszélését rögzítette a magánnyomozó. Faragó a megfigyelési bizottság meghallgatásán elismerte, hogy másfél millió forint plusz áfáért adta el az ominózus magnófelvételt. Nem adott választ viszont arra a kérdésre, ki és miből fizetett neki a kazettáért. Bizonyos azonban, hogy a felvétel a Miniszterelnöki Hivatalba került, (hiszen ennek leírt változatát maga a miniszterelnök adta át a megfigyelési bizottságnak, és ezt a jegyzőkönyvet a Miniszterelnöki Hivatal sajtófőnöke személyesen juttatta el két napilaphoz). Felvetődött a kérdés, hogy a másfél millió forint nem közpénzekből lett-e kifizetve? Atyánszky egyáltalán nem biztos abban, hogy ez igaz, és ha igaz lenne is, akkor sem biztos benne, hogy ez törvénybe ütköző lépés lett volna. Elmondta továbbá, hogy Szekeres, Csintalan és a többi MSZP-s politikus valóban nem érintett az ügyben, mint azt kormányoldalról többen felvetették.
Megtudtuk, hogy Czégé Zsuzsa nem jelent meg a bizottság előtti kihallgatáson, ezt megakadályozó egészségi állapotára hivatkozva. A bizottság egyelőre semmi biztosat nem tud mondani, míg a további kihallgatások meg nem történnek.
„Nem csak egy politikust, hanem egy magánembert is jogszabályellenes ilyen módon megfigyelni. A megfigyelésekre különleges helyzetben, indokolt esetben megvannak a megfelelő jogszabályok. Ez az akció törvénytelen volt, és teljesen mindegy hogy egy vagy száz politikust figyeltettek” - tette hozzá a kisgazda képviselő, aki elmondta, hogy a bizonyítékot tartalmazó kazetta adásvétele jogszerűségének felderítése nem bizottságuk hatásköre. Számukra a kérdés az volt: történt e törvénybe ütköző megfigyelés, vagy sem. „A helyzet az, hogy igen, történt” - szögezte le Atyánszky.