Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Akcióban az alvilág

„Egy évvel a választások után elmondhatjuk, hogy a magyar polgárok nagyobb biztonságban élnek, és kevésbé kell félniük a szervezett bűnözéstől, mint korábban” - jelentette ki Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője a párt jogi kabinetje által a múlt héten megrendezett szervezett bűnözés elleni konferencián. Úgy tűnik, a másik érintett fél - a szervezett bűnözői csoportok - nem igyekszenek alátámasztani a politikus állítását: az elmúlt hétvégén három bombát is robbantottak a fővárosban.


Az alvilág válasza: újabb robbantások a fővárosban   Fotó: MTI

A robbantássorozat pénteken a X. kerület Kőér utcai Spartacus sporttelep büféje előtt kezdődött: egy robogót robbantottak fel valószínűleg rádióirányítású pokolgéppel. Ezt követően szombaton éjszaka a XV. kerület Klapka György utca egyik családi házának udvarán, majd hétfőn hajnalban egy, a VII. kerületi Bethlen Gábor utcában parkoló Mercedes csomagtartójában robbant bomba. A rendőrség szerint összefüggés csak a péntek esti és a szombaton, a XV. kerületi Klapka György utcai lakóház udvarán történt robbantás között van.
Többek szerint a hétvégi robbantások a nemrégiben meggyilkolt Seres Zoltán vállalkozó érdekeltségeiért folyó harc epizódjaiként értékelhetőek. Ezt támasztja alá az is, hogy mindhárom merénylet potenciális célpontjai közeli kapcsolatban álltak Seressel. Pénteken a robbantással egy időben érkezett a Spartacus sporttelep büféjébe az a „légiós” gúnynévre hallgató férfi, aki Seres Zoltán legbelső köréhez tartozott, a szombat esti robbantás pedig annak a háznak az udvarán történt, amelyben a „légiós” barátnője lakik. A hétfő hajnali robbantással vélhetően csak figyelmeztetett V. István pedig Seres barátja volt.
A Fidesz által a robbantássorozat előtti csütörtökre szervezett, „A törvényalkotók lehetőségei a szervezett bűnözés elleni hatékony fellépés megteremtésére” című konferenciáján Pintér Sándor belügyminiszter és Szájer József frakcióvezető egybehangzóan állították: az elmúlt egy év folyamán áttörés következett be a szervezett bűnözés elleni harc területén. Szájer József hangsúlyozta: a Fidesz mint a legnagyobb kormánypárt felelősséget érez a szervezett bűnözés visszaszorításáért, és az ügy jelentőségét mutatja, hogy a párt választási programjában és a kormányprogramban is kiemelt helyen szerepelt ez a cél.
„Aggasztó és megdöbbentő, hogy a kormányzat múlt heti kijelentései után, miszerint feltérképezték a szervezett bűnözést, a hétvégén három robbantásos merénylet is volt Budapesten” - nyilatkozta a Magyar Távirati Irodának Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottságának elnöke az ügy kapcsán.
A szocialista politikus szerint a bűnözés felszámolása „nem a miniszterelnök úr kardcsörtető kijelentéseinek függvénye”. Sokkal inkább attól függ, mennyire hatékonyan tud fellépni a rendőrség, vannak-e kiképzett nyomozói, jó vezetői, illetve rendelkezik-e a szükséges anyagi, technikai eszközökkel a szolgálat.
Az elmúlt napok történései kapcsán az is egyértelmű számára, hogy megkezdődött a rendőrség átpolitizálása. Ezt jelzi a Juszt-ügy, a miniszterelnöki terepjáró elrablása körüli huzavona, illetve a rendőrség vezetésének múlt heti diadaljelentése, amit az élet sajnálatos módon a hétvégén három robbantással is megcáfolt - mondta Danielisz Béla.