Vissza a tartalomjegyzékhez


Holtversenyben a Fidesz és az MSZP

A Medián közvélemény- és piackutató intézet legfrissebb közvélemény-kutatási eredményei szerint április közepe óta majdnem azonos a Fidesz és az MSZP népszerűsége, illetve korrupciós megítélése. A felméréseket két héttel később a Szonda Ipsos és a Századvég-Tárki is visszaigazolta. Az 1998-as választások óta először halad fej fej mellett a két párt. A Medián májusi felmérései szerint a lakosság körében egy százalék a legnagyobb kormányzó párt előnye (28:27), míg a választásra jogosult, szavazni szándékozók körében pontosan ennyivel vezet a legnagyobb ellenzéki párt (41:40). A szabaddemokratákat az FKgP szorította le a dobogóról (8:6).
Holtverseny alakult ki a pártok korrupciós indexében is. A Lockheed-levél után a Fidesz népszerűsége a vártnál kisebb mértékben csökkent. A közvélemény ugyan meglehetősen negatívan ítélte meg a „szenátorok” akcióját és annak indítékait, az ügy kormányzati kezelését (az államtitkárok lemondását és annak elfogadását) azonban pozitívan minősítette. A pártpreferencia-adatok alapján látható, hogy a vezető kormánypárt stabilizálta a biztos pártválasztók körében mért negyven százalék körüli támogatottságát.
A Tocsik-botrány kipattanása után kialakult bizalmi válság többé-kevésbé minden parlamenti párt képét beárnyékolta, ám a közvélemény elsősorban az akkori kormányzó pártokat diszkriminálta látványosabban. A felmérések fényében mára a korábban tisztának ítélt Fidesz ugyanolyan „gyanús”, mint a két éve még kiemelkedően korruptnak minősített MSZP. (Hetek)