Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Miniatűr valóság

Júniusban nyílt meg a Hármashatár-hegy legtetején, gyönyörű természeti környezetben a Budapesti Modell- és Makettmúzeum. Megtekinthetők itt többek között történelmi vitorláshajók, régebbi és jelenkori autócsodák, repülőgéptípusok, valamint különböző diorámák is: ezeken csatajeleneteket, a régmúlt és közelmúlt harci járműveit, apró, élethű katonafigurákat csodálhatnak meg a vendégek. Aki kedvet érez a makettépítéshez vagy a modellezéshez, az helyben is vásárolhat dobozolt modelleket, illetve különböző kiadványokat. Nemsokára megnyílik ugyanitt egy könyvtár, ahol - helyben olvasva - hozzáférhető lesz a legkülönfélébb szakirodalom is. Amint azt Seres Gyula múzeumigazgatótól megtudtuk, a múzeum nemcsak honi berkekben, hanem nemzetközi viszonylatban is meglehetősen egyedülállónak számít: mindössze Amerikában és Németországban tudnak még ilyen létesítményekről.
Modell és makett között egyébként az a különbség, hogy az előbbi - elemmel vagy távirányítással - működőképes, az utóbbi pedig statikus, s ezért szebb is. A működés ugyanis az alakhűség rovására megy, makettezők körében ezért alapkövetelmény egyrészt a méretarányos kicsinyítés, másrészt a minél teljesebb élethűség kívül-belül - ezt például a gyári makettek „feljavításával” érik el, azaz szétbontják, s utána amivel csak lehet kívül-belül kiegészítik őket. Magyarországon körülbelül 10 főre tehető azoknak a száma, akik a makettezést igen magas szinten űzik: felnőttek és javarészt férfiak, többnyire kedvtelésből, tehát család és munka mellett. Egy gondosan megépített, nagyobb árbocos hajó ára többmilliós nagyságrendű, ám egy készítő nagyon ritkán válik meg alkotásától. Ez szerelem, állítja a szintén „érintett” igazgató, távol esik minden üzleti megfontolástól. (Sokszor ezért is sikerül olyan jóra a mű.) Nem elég a sokoldalúság, a technikai tudás - velünk született érzékre is szükségünk van ahhoz, hogy igazán magas szintet tudjunk elérni ezen a területen.
Az érdeklődők számára az Országos Makettszövetség is folyamatosan szervez programokat, versenyeket, kiállításokat az országban: legközelebb június utolsó hétvégéjén Baján kerül sor makett-kiállításra.
A budapesti múzeum a 65-ös busz végállomásától 30 percnyi sétára található. (Szeretnék elérni, hogy felvezessék odáig a busz vonalát.) Nyitvatartása: keddtől vasárnapig naponta 10 és 18 óra között. (Cím: 1033 Bp. Hármashatárhegyi út, telefon: 388-6250) A környéken étkezési, pihenési és kirándulási lehetőségek várják az egyéni és családos odalátogatókat.