Vissza a tartalomjegyzékhez

OROSZ ESZTER
Gyógyszerárrés-huzavona

Az árrés csökkentésének nagyobb kára lenne, mint az általa elvárt haszon - vélik a gyógyszer-nagykereskedők. A hazai cégek részesedése pedig tovább csökkenhet a július 1-jével bevezetendő, új rendszerű gyógyszerár-támogatás következtében.

A héten zárulnak a gyógyszerártárgyalások, új árak és átfogó helyzetértékelés a részletes támogatási rendszer mértékének kihirdetése után lehetséges. Az azonban már most is nyilvánvaló, hogy a hazai cégek részesedése tovább csökkenhet, mivel a tárgyalások során nem egy esetben a hazai készítmények helyett referenciaárként olyan külföldi orvosságokat fogadtak el, amelyeket a magyar piacra még be sem vezettek, viszont a gyártók ezeket kínálták a legolcsóbban. Ennek eredményeképpen sok esetben az orvosok kénytelenek lesznek átállítani betegeiket a hazairól külföldi készítményekre.
A nagykereskedelmi árrést - ami jelenleg átlagosan nyolc és fél százalék - két százalékkal csökkentenék, ezt azonban a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége újra elvetette, mivel a júliustól tervezett intézkedéssel a forgalmazók évi 12-13 milliárdos jövedelmük negyedét elveszítenék. Ezzel a kisforgalmú patikák helyzete romlana, ami egyidejűleg veszélyeztetné a biztonságos és zavartalan betegellátást is.