Vissza a tartalomjegyzékhez


Michael Knight robbantott, erkölcsi válság

Eddig tisztázatlan körülmények között Salt Lake Citybe jutott Sydney városának pályázati anyaga, mellyel elnyerte a 2000-es nyári olimpia rendezési jogát. A 400 oldalas dokumentumot Michael Knight, a szervezőbizottság (SOCOG) elnöke hozta nyilvánosságra, mert információi szerint két újság is megszerezte az anyagot.

A pályázat mellett megtalálhatóak Phil Coles SOCOG-alelnök élettársának, Patricia Rosenbrocknak kézzel írt feljegyzései is, melyekben 67 NOB-tag viselt dolgairól lehet olvasni. Rosenbrock a 2000-es olimpia helyszínének kijelölése előtt, 1991-ben, fél évig Párizsban Sydney európai reklámhadjáratát irányította. A 67 - név szerint is megnevezett - NOB-tag közül 55-nél a Salt Lake Cityvel kapcsolatban kirobbant korrupciós botránnyal összefüggésben is olvashatók utalások.
Lamine Kietáról, Mali sportvezetőjéről, akit kizártak a NOB-ból, az alábbi jellemzés készült: „Megbízhatatlan, a saját érdekeit helyezi előtérbe. Pénzért mindenre hajlandó.”
Flor Issava-Fonsecáról, a NOB venezuelai hölgytagjáról Rosenbrock így vélekedik: „Flor imádja a férfiakat, főleg a fiatalabbak érdeklik. Azt hiszi, mindig fiatal marad, ha nem a saját korosztályából választja ki alkalmi partnereit. Egy kellemes kapcsolat után bármire rá lehet venni.”
Salt Lake City 1993-ban nyerte el a 2002-es téli olimpia rendezési jogát, két évvel azután, hogy Sydney lett a 2000-es nyári játékok házigazdája. Ausztrál lapok szerint az amerikaiak Sydney pályázati anyagát is felhasználták saját kandidálásuknál. Coles tagadja, hogy ő juttatta el az Egyesült Államokba a titkos dokumentumokat.

Gazdasági zuhanás

A John Hancock befektetési társaság felmérése szerint az amerikai polgárok a Salt Lake Cityvel kapcsolatban kirobbant korrupciós botrány óta kevesebbet vásárolnak azokból a termékekből, melyeket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szponzorai forgalmaznak.
A megkérdezettek 20 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nemcsak a NOB, hanem a testületet támogató vállalatok is csalódást okoztak, mert nem megfelelő célra költik a pénzüket. David D’Alessandro, a NOB kiemelt támogatói közé tartozó John Hancock igazgatója cégének reklámtábláiról, hivatalos papírjairól töröltette az ötkarikát.
„El kell gondolkodnunk a polgárok véleményén hiszen nem azért adunk 40 millió dollárt a NOB-nak, hogy elriasszuk az ügyfeleinket”- mondta az igazgató.
D’Alessandro az olimpiai tévéközvetítések ideje alatt 20 millió dollár értékben szeretett volna reklámidőt vásárolni, az ezzel kapcsolatos tárgyalásait azonban megszakította. Ezenkívül élesen bírálta a NOB reformbizottságát.
„Egyszerűen nevetséges, ami a NOB-ban folyik: a reformbizottság 80 tagjából 44 NOB-tag, tehát pont úgy állították össze a testületet, hogy semmilyen újítást ne lehessen megszavazni” - bosszankodott D’Alessandro. - „Sürgősen változtatni kell a vezetés összetételén, mielőtt az összes támogató elfordul az olimpiától és a napjainkban már nem létező olimpiai eszmétől.”

Békainvázió

Jo Moss, a 2000-ben Sydneyben megrendezésre kerülő nyári olimpiai játékok környezetvédelmi igazgatója aggodalmának adott hangot, mert a beépítés alatt álló területeken drámai mértékben elszaporodtak a zöld- és aranyhasú unkaszok.
A legutóbbi bejárás alkalmával nem kevesebb mint 1600 példányt számoltak össze, ami többszöröse a néhány évvel ezelőttinek. Ausztrália egyik veszélyeztetett állatfajáról van szó, amelynek biztonságára számos környezetvédő szervezet ügyel. Az állatmentő akciók sikere azonban nem kis gondot és kiadást jelent az olimpia megrendezésével megbízott hatóságoknak, mivel több turistát és sportolót is megijesztettek már a tömegesen vándorló békakolóniák.
A korábbi években több mint egymillió ausztrál dollárt költöttek a zöld- és aranyhasú békák áttelepítésére, és hasonló nagyságrendű összeget kívánnak fordítani erre a célra az olimpiai falu vízvezetékrendszerének kiépítése során is. A riadalmat okozó békakolónia szemmel láthatólag jól érzi magát az épülő olimpiai faluban. Míg az egyik építkezés körzetében öt évvel ezelőtt mindössze 55 példányt találtak, most ugyanazon a helyen már 700 unkaszbékát számláltak meg. (Munkatársunktól)