Vissza a tartalomjegyzékhez

SZŰCS EMESE
Lakások részletre

Magyarországon a lakásvásárlás lényegesen nagyobb teher, mint a nyugat-európai országokban, és ez nem pusztán a jövedelem különbségekkel magyarázható, hanem azzal is, hogy a fejlett piacgazdaságokban a lakás árát nem „zsebből” kell a vásárlónak kifizetnie, hanem elviselhető kamatterhű, hosszú lejáratú hitelekből. Hazai szakemberek szerint, a kialakult áldatlan lakáshelyzet nagyrészt a hosszú távra szóló finanszírozási konstrukciók hiánya miatt van.

A rendszerváltás után több olyan hitelező cég jött létre, akik azt a réteget célozták meg, akik nem rendelkeznek sok készpénzzel, és az alacsony havi törlesztőrészleteket hosszú futamidő alatt tudják kifizetni. A két legismertebb ilyen hitelező, a Promo- Indra Ingatlancentrum, és a Poligrupo, akik csaknem tíz éve működnek sikeresen. A lakásra váróknak pénzügyi pályázatot kell benyújtaniuk a céghez, amely tartalmazza a lakásigény mértékét, illetve a vállalt önrész összegét. Egyébként egyedülálló, hogy önrész vállalás nélkül is szerződhetnek az ügyfelek, ellenben később jutnak lakáshoz, miközben törleszteniük kell a havi részleteket. A gyakorlat azt mutatja, hogy azoknak jobbak a pozícióik, akik a lakás árának akár 30-40-50 százalékával rendelkeznek, ők megválthatják ezzel lakásjogosultságukat, és akár rögtön lakáshoz juthatnak. Az ügyfelek által befizetett előlegekből, és törlesztőrészletekből finanszírozzák a cégek a lakásokat. Amenynyiben valaki a futamidő lejárta előtt eláll a törlesztőrészek fizetésétől, úgy az addigi befizetéseit a cég egy másik ügyfelének értékesítheti. A cég kamatmentes részletfizetést ajánl, évente 1,8 százalék kezelési költség felszámítása mellett, 3-10 éves futamidő közül lehet választani. 10 éves futamidővel számolva egy 2 millió forintos ingatlan esetén havonta bruttó 20 ezer forint a törlesztési díj összege. Tavaly havonta 50 ingatlant sikerült átadniuk, melyeknek értéke átlagosan 2-2,5 millió forint volt. A Promo Indra Ingatlancentrum mögött 1990 óta már 4000 átadott lakás, vagyontárgy áll, több mint 6 milliárd forint értékben.
A Poligrupo értékesítési igazgatója Szemerédi István elmondta, hogy náluk 5-9 évig tartó futamidők közül választhatják ki az ügyfelek a számukra legmegfelelőbbet. Szerződéskötési díjuk csak 2 százalék, - ami az egyik legkedvezőbb az ügyfelek számára - és a havi díjba beépített plusz költségek, illetve az ügyfelek részére kötött hitel- és életbiztosítás együtt sem több évi bruttó 4 százaléknál. Például egy 9 éves futamidő esetében egy 2 milliós ingatlannál havi bruttó 24 ezer 883 Ft a törlesztési díj összege. A Poligrupo pénzügyi alapokat szervez a lakásra váróknak, ahol havonta kerül sor nyilvános elbírálásra, itt derül ki, hogy melyik pályázó jut lakáshoz. A tapasztalatok szerint egy minimális kezdőrésszel rendelkező ügyfélre is pár hónapon belül sor kerül. Szemerédi István elmondása alapján három éve folyamatosan évi 30 százalékkal nő a forgalmuk, havonta hozzávetőleg 100 millió forint értékben adnak át vagyontárgyakat a szerződő feleknek. A Poligrupo nyolc éve alakult, azóta körülbelül 5 milliárd forint forgalom van mögöttük.