Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Új párt Habsburg vezetéssel

Habsburg Károly június 13-án már nem a jelenleg általa képviselt Osztrák Néppárt (ÖVP) színeiben indul az európai parlamenti választáson Ausztriában, hanem az újonnan alapított Keresztény-Szociális Szövetség (CSA) nevű párt listavezetőjeként - jelentette be maga az érintett bécsi sajtóértekezletén.

Az ÖVP azért nem jelölte újra az utolsó osztrák császár unokáját, mert annak az utóbbi időben több zavaros ügy kapcsán is magyarázkodnia kellett. A legidősebb Habsburg-fiú másfél évvel ezelőtt az osztrák határon „elfelejtett” a vámvizsgálaton bejelenteni egy 600 ezer schilling értékű diadémot. Ezenkívül az általa vezetett Páneurópa Mozgalom komoly összeget kölcsönzött a World Vision nevű humanitárius szervezetnek befizetett adományokból, s az összegeket nemcsak nem fizette vissza, hanem minden valószínűség szerint ebből finanszírozta Habsburg Károly az 1996-os európai parlamenti választási kampányát.
A politikusnak azt is el kellett ismernie, hogy a szélsőjobboldali Jörg Haider vezette ellenzéki Osztrák Szabadságpártnak is felajánlotta szolgálatait, mielőtt az ÖVP európai parlamenti képviselőjelöltje lett. Andreas Khol, az ÖVP frakcióvezetője szerdán a Habsburg-fiú újabb európai parlamenti próbálkozásával kapcsolatban úgy vélte: nem hiszi, hogy Habsburg Károly és „töredékpártja” egy-két szavazatnál többet elvisz a Néppárttól. Megítélése szerint a választók vannak olyan okosak, hogy felismerik: Habsburg magának köszönheti, hogy az ÖVP nem jelölte újra az Európai Parlamentbe.
A CSA-t volt osztrák arisztokraták alapították Carl Albrecht Waldstein vezetésével. Peter Kostelka, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) frakcióvezetőjének szerdai nyilatkozata szerint a CSA az ultrakonzervatívok gyülekezőhelye. Hozzátette: egy önálló párt megalapítása azonban még nem feledteti, hogy Habsburg Károly „gondatlanul kezelt” adományokból származó pénzeket.