Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Twister pusztított Oklahomában

Ötvenkét éve nem volt ilyen tornádójárás az Egyesült Államokban. Az F-5-ös erősségű vihar Oklahoma és Kansas államokban kegyetlen pusztítást végzett: egész települések tűntek el a föld színéről, másutt pedig otthonok, üzletek sérültek meg. A CNN hírtelevízió bemutatott egy amatőr felvételt, amelyet az egyik tornádó közvetlen közeléből vettek fel: a szétszakított villanyvezetékek és a felrobbant transzformátorházak villanásai háborús támadás képét idézték - Szerbia helyett ezúttal Amerika közepén. A halálos áldozatok száma meghaladhatja az ötvenet, több száz ember pedig eltűnt a forgószélben.


Tájkép a tornádó nyomában. Mindent felborított    Fotó: MTI

Ahol egykor házak álltak, ott most törmeléken kívül szinte semmit sem lehet találni. Ameddig a szem ellát, mindenütt pusztítás. Hétfő délután és kedd reggel között Oklahomán 45, Kansasen pedig 14 tornádó söpört végig. Oklahomában 1947. április 9-e óta nem láttak ehhez fogható tornádót. Akkor 113-an haltak meg.
A tornádó mechanikája sok ember előtt ismeretes a „Twister” című filmből, amely a mostani, oklahomaihoz hasonló, Amerikát amúgy átlagosan évente egyszer sújtó F-5-ös erősségű tornádót mutatott be. Az F-5-ös tornádó elérheti az óránkénti 508 kilométeres sebességet is. Ez az erő könnyűszerrel emel fel épületeket, szó szerint „lehámozza” a fák kérgét, és az acélszerkezetű panelépületeket is képes súlyosan megrongálni. A meteorológusok általában csak az okozott pusztítás alapján tudják megállapítani a tornádó erősségét: a mérőkészülékek ugyanis nem élik túl a katasztrófát.
Az oklahomai forgószél egész településeket tüntetett el a föld színéről. A házakat és fákat olyan apró darabokra szaggatta a vihar, hogy a levegő még sokáig telítve volt fűrészporral. A biztosítótársaságok előzetes becslései alapján a károk elérik a 225 millió dollárt (azaz 50 milliárd forintot, ami közel kétszerese az elmúlt félévi magyarországi árvízkárnak). „Ha az ember körülnéz, azt gondolná, ezrek haltak meg, olyan óriási a pusztítás” mondta az egyik kárszakértő. „Ahol azelőtt a nappalink volt, oda most egy hatalmas fekete autót tett le a tornádó. A hátsó verandánk helyén pedig egy teherautó van. Ennyi maradt a házunkból - nyilatkozta egy asszony. Lisa Poahty kisfiának ágybetétje egy fa tetejére került, a család autója pedig a szomszéd kertjében landolt. Kansasben legalább ezerötszáz üzlethelyiséget és lakóházat rombolt le vagy károsított meg a vihar.
Az eset nyomán Bill Clinton amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Oklahoma állam több részét, megnyitva ezzel az utat a szövetségi támogatás számára. „A tornádó számos amerikai polgártársunkat mindenétől megfosztotta. Imádkozni fogunk értük. Oklahoma város lakossága az elmúlt években túl sokat szenvedett” - mondta az elnök a négy évvel ezelőtti oklahomai robbantásra is utalva. A város polgármestere szerint szintén sok mindent elveszítettek ugyan az emberek, de a jó kedélyüket nem. „Lehet, hogy a házakat leverte a vihar, de minket mégsem tudott leverni” - nyilatkozta.
Az oklahomaiak a bajban is megmutatják az igazi „oklahomai szellemet”: amint a tévécsatornák közzétették az első felhívásokat, emberek kezdtek el özönleni a különféle gyűjtőhelyekre, ahol segélyadományokat vettek fel a tornádó áldozatai számára. Az emberek ilyen mértékű segítőkészsége még a segélyeket osztó szervezeteket is meglepte. „Egyszerűen úgy érzem, így helyes” - mondta egy férfi, aki éppen hatalmas, élelmiszerrel teli zacskókat pakolt ki kocsijából, hogy legalább ennyivel segítsen azokon, akiknek mindenük odaveszett.