Vissza a tartalomjegyzékhez


Papíron már kész a béke
A szárazföldi invázió lehetséges for

Túl a hatezredik bevetésen: a Jugoszlávia elleni légitámadások a hét legfontosabb ipari állam és Oroszország külügyminisztereinek bonni találkozóján elért elvi megállapodás után sem szünetelnek. Az egyelőre csupán papíron létező béketerv legkényesebb pontja a menekültek visszatérését biztosító nemzetközi erő összetétele: a CNN hírtelevízió értesülései szerint Belgrád legfeljebb 30 százalékos NATO-részvételt tartana elfogadhatónak, a 30 százalékban orosz és 40 százalékban semleges országokból érkező katonaság mellett. Robin Cook brit külügyminiszter azonban ragaszkodna ahhoz, hogy a haderő „foga elég éles legyen” - és ezt véleménye szerint csak a NATO lenne képes biztosítani. A katonai zsargonban máris „KFOR”-ként emlegetett szárazföldi hadsereg bevetéséhez a G-8-ak az ENSZ Biztonsági Tanácsának hozzájárulását is meg kívánják nyerni.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS


Clinton elnök felkereste a Németországban állomásozó amerikai csapatokat. Bonni látogatásának fő célja a Frankfurter Rundschau szerint az volt, hogy „kitapintsa a bizonytalankodó partner pulzusát ”    Fotó: MTI

A diplomáciai egyezséggel egy időben a Reuters azt jelentette, hogy legalább három rakéta csapódott be Újvidék Heréskert nevű lakónegyedének körzetében. Caslav Popovic polgármester szerint sok a sebesült, mert az egyik rakéta lakott helyet talált el. Szemtanúk szerint a rakéta a városközponttól mintegy két és fél kilométerre északnyugatra lévő negyedben, egy parkolóban csapódott be. A „találat” helyén - egy iskola és két lakóépület szomszédságában - hatalmas kráter tátong. A NATO-bomba nyilván célt tévesztett: a lakónegyed szélén álló laktanyát eddig már háromszor támadták a szövetség gépei.
Jovanovics jugoszláv külügyminiszter szerint a hetedik hete tartó légitámadások nagyobb károkat okoztak már eddig is az országnak, mint a II. világháború. A civil lakosság fokozottan érzékeli a háború terheit, miután a NATO új típusú grafitbombái Szerbia nagy részén tartós áramkimaradásokat okoztak. Belgrádi jelentések szerint az áramszolgáltatásra mért csapások miatt 111 koraszülött került életveszélyes állapotba. A szükséghelyzetben használt áramfejlesztők csak néhány órára biztosították az életmentő készülékek működését - idézte Slobodanka Ilicset, az egyik kórház újszülöttosztályának vezetőjét a Tanjug hírügynökség. A koraszülöttek esetében, akik csak két kilogrammos vagy még kisebb súllyal jöttek világra, kifejezetten energiaigényes készülékeket kell folyamatosan működtetni. Ilics osztályán például kilenc koraszülöttet mesterségesen lélegeztetnek. A hőmérséklet vagy a levegő nedvességtartalmának szabályozása szintén sok áramot igényel. Egy újabb áramkimaradás „végzetes következményekkel” járt volna - tette hozzá Ilics. Veszteség érte az amerikai hadsereget is. Még mielőtt bevetésre kerültek volna az Albániába vezényelt Apache helikopterek, a huszonnégy harci egységből kettő megsemmisült. A második Apache is gyakorlatozás közben zuhant le Tiranától mintegy 75 kilométerre északnyugatra. Mindkét pilóta életét vesztette - ők hivatalosan a balkáni háború első amerikai áldozatai.


Wesley Clark tábornok. Látótávolságban a háború vége?


1. Csökkentett haderő
Utat nyit Koszovó felé, hogy élelemmel láthassák el a menekülteket.
Felkészülési idő: 2-3 hét • Szükséges létszám: 10 000 fő
Költség: 5 milliárd dollár
Lehetséges amerikai áldozatok száma: 500 alatt

 

 

 

2. Nagyobb haderő
A NATO-csapatok bevonulnak Koszovóba, hogy biztonságos jelenlétet biztosítsanak az albánok számára.
Felkészülési idő: egy hónap • Szükséges létszám: 30 000 fő
Költség: 5-10 milliárd dollár között
Lehetséges amerikai áldozatok száma: 500 és 2000 között

 

 

3. Koszovó elfoglalása
Szárazföldi háború Koszovó elfoglalására és Jugoszlávia katonai és félkatonai erőinek kiűzésére.
Felkészülési idő: 3 hónap • Szükséges létszám: 50-100 000 fő
Költség: 5-10 milliárd dollár
Lehetséges amerikai áldozatok száma: 500 és 2000 között

 

 

4. Jugoszlávia elfoglalása
Jugoszlávia teljes katonai erejének elpusztítása, és az egész ország elfoglalása.
Felkészülési idő: 4-6 hónap
Szükséges létszám: körülbelül 200 000 fő
Költség: 25 milliárd dollár
Lehetséges amerikai áldozatok száma: 5000-10 000 között