Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Kedvező mutatók

Kedvező makrogazdasági adatok kerültek napvilágra: a KSH legfrissebb adatai szerint az ipari termelés márciusban 9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, ami a termelő vállalatok dinamizmusára, pozitív várakozásaira enged rámutatni. Surányi György jegybankelnök előzetes bejelentése szerint az idei első negyedévi folyó fizetési mérleg hiánya kedvezőtlenebbül alakul ugyan, mint a tavalyi, de jobb lesz, mint az 1997. évi. (MTI)


Új gyógyszerár-támogatási rendszer

Az új, 2000 januárjában bevezetésre kerülő gyógyszerár-támogatási rendszer szerint 200, az életet közvetlenül veszélyeztető vagy súlyos, krónikus betegségek elleni készítményt 100 százalékosan támogat a társadalombiztosítás. A gyógyszertári árak 80-90 százalékban támogatják továbbá az antidepresszáns, az alkolholfüggőség elleni és az alsó légúti fertőzések elleni szereket. Negatív listára kerülnek a hozzászokás veszélyével járók (például nyugtatók) és a bizonyítottan hatástalan készítmények. A szociálisan rászorulók továbbra is ingyen juthatnak majd gyógyszerhez. (MTI)


Bővül a világgazdaság

Idén 1,9 százalékkal bővül a világgazdaság, jövőre ennél nagyobb mértékben - állítja az ENSZ szakértői csoportja. A kelet-európai térség gazdasága az idén 4-5 százalékkal növekszik, Lengyelországot és Magyarországot viszont visszahúzza a nyugat-európai gazdaság lassulása, mert kereskedelmük kétharmada az Európai Unióval bonyolódik le. A szakértői csoport szerint a pénzügyi világválság által leginkább sújtott, fejlődő országok növekedése az idén eléri a fejlett országokét, és egyre gyorsabb ütemre vált. (Dow Jones)


Primakov: „elmúlt a válságcsúcs”

Jevgenyij Primakov szerint „elmúlt a válságcsúcs” Oroszországban, és némi rendeződés kezdődött meg. „Lehetnek még cikcakkok, de megakadályoztuk a hiperinflációt és kordában tartottuk az inflációt” - mondta. Az idén összesen 40-50 százalékos infláció lesz Oroszországban, bár a költségvetés eredetileg 30 százalékkal számolt. 1999 első négy hónapjában az infláció folyamatosan csökkent. (MTI)


Emelkedett az olaj ára

A világ legnagyobb olajexportőr országában, Szaúd-Arábiában keddre virradóra 50 százalékkal emelték a benzin árát. Néhány nappal előtte emelkedett a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó országokban a nyersolajféleségek átlagára, amely az 15,84 dollár volt az egy héttel azelőtti 15,60 dollár helyett. (MTI)


Amerikai gazdaság: veszélyek

Az amerikai gazdaság előtt a rendkívüli mutatók ellenére is tornyosulnak veszélyek - mondta Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő pénzügyi intézmény (Fed) elnöke. A termelékenység-növekmény sem képes a végtelenségig kordában tartani az inflációt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a túlzott befektetői lelkesedés nem tartható magasságokba hajthatja a részvényárakat. (MTI)