Vissza a tartalomjegyzékhez

PAPP LEVENTE
Biztosítók a túlélőkért

A héten Londonban tartottak megbeszélést arról, hogyan fizessék ki a Holocaust-áldozatok leszármazottainak, illetve a túlélőknek a mai napig rendezetlen biztosítási kötvényeit. A londoni tanácskozáson öt európai biztosító, az Allianz, az Axa, a Generali, a Winterthur és a Zürich, valamint európai és amerikai biztosítási szakemberek és zsidó szervezetek képviselői vettek részt.

A nézeteltérések a biztosítások értékének megállapítása körül alakultak ki. A biztosítótársaságok álláspontja szerint adósságaik összege nem jelentős tétel, mivel az életbiztosításokat a világháború előtt a szegényebb réteg használta elsősorban spórolási célokra, ezért kis összegekről van szó. A világháború előtt kötött legtöbb életbiztosítás értéke ezer és háromezer birodalmi márka között mozgott de a legnagyobbak sem haladták meg a tízezer márkát. A mai értékek kiszámításánál a biztosítók nemcsak az inflációt, hanem az 1948-as jelentős mértékű valutaleértékelést is figyelembe veszik, ami az inflációt szinte teljes mértékben kompenzálja, ezért a biztosítások jelenlegi értéke nem haladná meg a háromezer márkát. A zsidó szervezetek ezt méltánytalannak tartják és ők a biztosítások értékszámításánál a kamatoskamat elvét alkalmazzák. Az ő módszerük által a hajdan néhány száz dollár értékű kötvények mára közel százezer dollárt érnek.
A következő vitás kérdés a vállalati biztosítások terén merült fel, ugyanis nem egyértelmű, hogy a Kelet-Európában államosított vállalatok tulajdonosai számára ki tartozik kifizetéssel. A harmadik felmerülő probléma az életbiztosítások kedvezményezetteinek nyilvánosságra hozatalában rejlik.
Eközben Kaliforniában politikusok elég agresszív kampányt folytatnak az európai biztosítótársaságok ellen. Államuk kereskedelméből való kizárással fenyegették meg azokat a biztosítókat, amelyek megtagadják a kötvények utólagos kifizetését. Amerikai jogászok egy csoportja egyébként beperelte azokat a társaságokat, amelyeknek ilyen jellegű kifizetetlen kötvényeik lehetnek és amennyiben a kifizetett összegeket méltánytalannak fogják ítélni, újra beperelik őket.