Vissza a tartalomjegyzékhez

ACSAI ANIKÓ
Erősít a BUX index

A szárnyaló nemzetközi tendenciát követve rég nem látott szintre küzdötte fel magát a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX is: rekordforgalom mellett heti 10,61 százalékos emelkedésével 6606 pontig jutott csütörtökön.

Mindössze 24 nappal azután, hogy az amerikai Dow Jones index áttört a 10 ezer pontos lélektani határon, a héten a 11 ezer pontos mérföldkövet is átlépte. Míg a nyugat-európai tőzsdék hullámzó kereskedés mellett gyakorlatilag változatlan értéken maradtak, a fejlődő kategóriába sorolt piacok - Ázsia, Kelet-Európa, Dél-Amerika részvénypiacai - a globális világgazdasági és pénzügyi válság veszélyének elmúlásáról szóló elemzések hatására jelentős emelkedésnek indultak.
Az index nagy mértékű emelkedéséhez hozzájárultak többek között a háború esetleges diplomáciai úton történő befejezéséről szóló hírek, a vártnál sokkal kedvezőbben alakuló ipari termelés, és a fizetési mérleg alakulása. Az emelkedésben közrejátszottak még a vállalatok első negyedéves eredményeivel kapcsolatos pozitív várakozások, valamint - a sikeresen debütáló - Synergon tőzsdei bevezetése.
Érezhetően megnőtt a külföldiek kereslete mindhárom részpiacon. A forint közel fél százalékos erősödésébe a külföldi portfoliótőke beáramlásán túl az euró jelentős erősödése is beleszólt, amely a múlt pénteki történelmi mélypontról kapaszkodott a háború kitörése óta nem látott, 1,08-as magasságba.
A BUX index kalkulációjának október 1-jétől életbe lépő módosítása következtében - miszerint megszűnik az eddigi, egy részvény számára maximálisan 15 százalékos súlyt megengedő korlát - a Mol és a MATÁV papírjainak együttes súlya elérheti az 50 százalékot, az OTP súlya változatlan marad, míg a Richteré közel 5 százalékkal csökken. Az új súlyozás miatt bekövetkező portfolió-átalakítások várhatóan a Mol és a MATÁV árát kedvezően, míg a Richterét kedvezőtlenül fogják érinteni.