Vissza a tartalomjegyzékhez

GYÖRÖK ORSOLYA
A béke és biztonság kontinense

Romano Prodi volt olasz kormányfőt választották az Európai Bizottság elnökének a pénzügyi botrányok miatt közelmúltban lemondott Jacques Santer helyett. Még folyik Jugoszlávia bombázása, az Európai Parlamentben elmondott programbeszédében Romano Prodi azonban azt hangsúlyozta: Európát néhány hónapon belül a béke kontinensévé kell tenni.


Romano Prodi, az EU első embere    Fotó: MTI

Az EU keleti bővítésével kapcsolatban kiemelte, hogy egységesebb, nyitottabb unióra van szükség, és a bővítési folyamatból a Balkánt sem lehet kizárni. Szavai sejtetni engedik, hogy hosszú távon csaknem kontinensnyi unióban gondolkodik. Európa gazdaságáról szólva figyelmeztetett a gazdasági növekedés lassulására, a jugoszláviai háború várható negatív gazdasági következményeire. Prodi szerint az állam gazdasági szerepének további csökkentése, valamint uniós szinten kiegyenlített adóztatás elérése a cél.
A munkanélküliség csökkentését sürgetve megjegyezte: arról kell meggyőzni az embereket, hogy „a közös pénz és Európa a jólét szinonimája”. Az elhangzott programbeszéd kapcsán az Európa Parlament szocialista képviselői erősen bírálták Romano Prodit, amiért ígéretet tett a nemzetközi kereskedelem és az áruk és szolgáltatások piacának liberalizálására, valamint az adóharmonizációra.