Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Kevesebb gyermek, több bűn

A statisztikák szerint nem növekszik, illetve egyes megyékben csökken ugyan a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma, de a szakemberek ennek okát nem a fiatalok erkölcsének javulásában, hanem az érintett korosztály számának csökkenésében látják. Sajnálatos tendencia, hogy egyre növekszik a drogot fogyasztó fiatalok száma, illetve „erősödött” a gyermekpornó is.

Általános esetnek mondható az, ami Ózd egyik lakótelepén hétfőn délben történt: három kamasz - egy gyermekkorú és kettő fiatalkorú - egy 17 éves fiút felkísértek a lakásába, ahol lefogták, majd elrabolták pénzét, óráját, ezüst nyakláncát. A szobákat átkutatták, élelmiszereket és szerszámokat is magukkal vittek. A rablás alatt végig úgy viselkedtek, mintha valami természetes dolgot tennének, sőt még meg is ebédeltek a konyhában. A rendőrség a fiatal bűnözőket őrizetbe vette. A két fiatalkorú ellen egyébként már korábban is folyt eljárás kisebb bűncselekmények - rongálás - elkövetése miatt, de rablást eddig még nem követtek el.
Sulyok István, az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezető munkatársa a Heteknek elmondta: bármenynyire jelentéktelennek is tűnik ez az ügy, mégis rámutat a fiatalok egyes rétegeinek gondolkozásmódjába beállt változásra. Tapasztalata szerint a fiatalkorú bűnözés kialakulásában - így az említett esetben is - meghatározó a család hatása és a rossz baráti környezet, illetve az, hogy a fiatalkorúak nem látják át a társadalomra való veszélyességüket. Sulyok kiemelte: megyéjükben az 1998-as év első negyedévéhez viszonyítva idén csökkent a gyermekkori és fiatalkori bűncselekmények száma.
Szabó Zsolt, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának helyettes vezetője szerint a bűncselekmények majd tizedét tinédzserek követik el. Vidéken az előző évekhez viszonyítva stagnál a fiatalkorú bűnözés - mondta a szakember. Ez szerinte azzal is összefügg, hogy az érintett korosztály száma csökkent. Ami viszont gondot jelent, hogy egyre inkább erősödik az agresszivitás és a brutalitás, illetve növekszik a vagyon elleni bűncselekmények száma.
Szabó úgy tapasztalja, hogy a fiatalkorú bűnözők fő motivációi azok a kielégítetlen vágyak, amiket a filmek táplálnak bennük, s mivel lehetőségük és kilátásuk sincs igényeik kielégítésére, rabláshoz folyamodnak. Emellett jelentős indíték a kábítószer-fogyasztás növekedése is. A drog a fiatalok egyfajta menekülési módja a kilátástalan élethelyzetekből. Egyébiránt az utóbbi időben az ország válságkörzeteiben is nőtt a kábítószer-fogyasztók száma, és a gyermekpornó megjelenése is egyre több munkát ad a rendőrségnek.