Vissza a tartalomjegyzékhez

SZOBOTA ZOLTÁN
Bombázásról nem volt szó

Az MSZP szerint szó sem volt bombázásról, amikor a többi párttal együtt ők is voksukat adták a NATO-gépek korlátlan légtérhasználatához, ezért támogatják Suchman Tamás és Tabajdi Csaba szocialista képviselők javaslatát, amely a „korlátlan” szó törlését kezdeményezi az országgyűlési határozatból. Orbán Viktor miniszterelnök úgy látja, hogy az MSZP a „tűzzel játszik” és állásfoglalása valójában a kormány ellen irányul, így akár az egész országot veszélybe sodorhatja.

Az országgyűlés tavaly októberben döntött arról, hogy a NATO repülőgépei korlátozás nélkül használhatják Magyarország légterét, majd idén március 24-én Martonyi János külügyminiszter javaslatára módosította a határozatot azzal a kiegészítéssel, hogy hazánk nem csak a légterét, hanem reptereit és azok objektumait is a NATO rendelkezésére bocsátja. A szocialisták mindkét esetben igennel szavaztak. Május 3-i frakcióülésükön azonban „fordult a kocka”: úgy döntöttek, hogy támogatják Suchman és Tabajdi javaslatát, akik rögzíteni szeretnék, hogy Magyarország területéről ne szállhasson fel olyan NATO-gép, amely bombázni indul Jugoszláviába. Szerintük, ha az Egyesült Államok alsóháza olyan határozatot hozhatott, amely szerint Clinton elnök a törvényhozás beleegyezése nélkül nem küldhet csapatokat Koszovóba, továbbá a bombázások folytatása, illetve leállítása ügyében még egyszerű többséget sem értek el a folytatás mellett érvelők, akkor a magyar parlamentnek felül kell vizsgálnia korábbi döntését.
Az MSZP-frakció nyilatkozatából kiderül, hogy a párt azért változtatott eddigi álláspontján, mert a NATO washingtoni csúcsértekezlete és az azt követően elhangzott miniszterelnöki nyilatkozatok egyértelműen jelezték, hogy új helyzet alakult ki a NATO katonai akciójában való magyar részvétellel kapcsolatban. A szocialista frakció kezdeményezte, hogy ennek kockázatairól és a lehetséges garanciákról a kormány az Országgyűlés Honvédelmi, Külügyi és Nemzetbiztonsági Bizottságának együttes ülésén adjon érdemi tájékoztatást, ám ezt a kormány a honvédelmi bizottság ülésén elutasította. Másfelől érezhetően növekszik a közvélemény aggodalma, és az emberek többsége úgy érzi, hogy Magyarország könnyen belesodródhat a háborús konfliktusba. Ezt viszont egy kétmilliós szavazótáborral rendelkező párt nem engedheti meg magának - szól a tájékoztató.
Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerdai rádióinterjújában a koszovói válsággal kapcsolatos országgyűlési határozatról szólva elmondta: nem szokás, hogy egy parlament visszavonja az adott szavát, hiszen nem értené a világ, ha a bennünket nem veszélyeztető felajánlást és közreműködést visszautasítanánk. „Ilyen furcsa félháborús helyzetben, ha valaki a kormányt támadva megállapodásból hátrál ki, akkor nem a kormányt, hanem az ország védelmi képességét gyengíti meg” - fűzte hozzá a kormányfő.
Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese a Hetek kérdésére elmondta: azért nem csatlakoztak a szocialisták javaslatához, mert nem akarnak felesleges nehézségeket okozni a koszovói válság rendezésében. „A politikának nem a közvélemény után, hanem előtte kell mennie” - mondta arra reagálva, hogy az MSZP a közvélemény fokozódó aggodalmával is érvel álláspontja megváltoztatásánál.
Simicskó István, a Honvédelmi Bizottság elnökhelyettese - a Magyar Hírlapban adott nyilatkozata szerint - úgy értesült, hogy a NATO elmarasztaló hangvétellel illette az MSZP állásfoglalását, forrást azonban nem nevezett meg.
„A németországi kormánypárti és ellenzéki politikusok is megértéssel vették tudomásul Magyarország sajátos helyzetére, illetve a szocialista párt álláspontjának megismertetésére vonatkozó tájékoztatásomat” - nyilatkozta a Heteknek Kovács László, az MSZP frakcióvezetője, aki kétnapos bonni látogatása során az európai unió-s integrációról és a balkáni válsághelyzetről tárgyalt Gerhard Schröder kancellárral, Rudolf Scharping honvédelmi miniszterrel és más neves német politikusokkal. A NATO rosszallását hangoztató sajtóértesüléssel kapcsolatban elmondta: „Amikor a szocialista párt nem támogatta az alkotmánymódosítást, akkor is olyan írások jelentek meg a magyar sajtóban, hogy a NATO ezt aggodalommal fogadta. Természetesen a forrást nem jelölte meg egyetlen orgánum sem, mint ahogy most sem. A mostani esetnél is az az érzésem, hogy ezek az aggodalmak, amelyek név nélkül fogalmazódnak meg, nem valós aggodalmak. A német kancellártól, a német honvédelmi minisztertől, az FDP más vezetőitől, vagy akár a volt honvédelmi minisztertől nem tapasztaltam ellenérzést a szocialista állásponttal szemben.”
Az MSZP elnöke végezetül elmondta: a német kormányzó és ellenzéki pártok teljes egységben utasítják el a szárazföldi beavatkozást. Amennyiben sor kerülne egy esetleges offenzívára, Németország nem venne részt benne. „A mai nap után azt mondhatom, hogy ennek most már nagyon kicsi az esélye, hiszen nagy lépés történt a rendezés irányában” - tette hozzá Kovács László.


Csütörtökön landoltak az első KC-135-ös típusú légi utántöltő-repülőgépek Ferihegyen. A tankerek vélhetően más nagy hatótávolságú bombázók utántöltését végzik majd a magyar légtérben. Taszár 24 darab F-18-as vadászgépet vár. Katonai szakértő szerint a kettős feladatra - légi harcra és földi objektumok bombázására - egyaránt alkalmas F-18-as gépeknek Taszárról indulva nem lesz szükségük üzemanyag-utántöltésre a harci cselekményekhez. A gépek és a katonák megérkezése után sem várható a mostaninál magasabb készültség az amerikai bázison.