Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ
Koszovó távolról

Hogyan látják a balkáni háborút Közép-Amerikából az emberek? Cristian Villalta salvadori újságírónak az El Diario de Hoy-ban megjelent cikke szerint fásultan és értetlenül, hiszen az emberiség csupán elenyésző hányada képes felfogni az eseményeket, és átlátni a puskacsövek mögött rejlő geopolitikai érdekeket.

Esti tévézés. Rakéták minden mennyiségben, amerikai katonák, akik majdhogynem Frank Sinatra dalokat fütyörésznek, füst és fények. Háború.
Először azt hittem, hogy egy amerikai filmet látok, ahol a hősök, a fegyverek és az ideálok is jenkik, a halottak pedig japánok, oroszok vagy vietnámiak. A helyszínt a századvégi Berlinnek véltem, de a becsapódó rakéták sebessége meggyőzött arról, hogy tévedek. Aztán arra gondoltam, hogy amit látok, az talán egy újabb apokaliptikus kasszasiker. Be kell ismernem, hogy a CNN Jugoszláviáról szóló híradása veszélyesen banálisnak tűnt számomra. A salvadori emberek nagy részének pozitív képe volt Jugoszláviáról. Úgy ismertük, mint egy európai országot, kiváló focisták és közkedvelt edzők hazáját.
Reggel, amikor a sült tojás és a tejeskávé illata mellett a lapokban sorra megjelent Reuters-fotók a szörnyű tragédiáról már épp olyan hétköznapi dolognak tűnnek, mint a szokásos keresztrejtvény a hátsó oldalon. Személyes kapcsolatunk és aggodalmaink a jugoszláv háború kapcsán addig tartanak, amíg meg nem nyálazzuk ujjunkat, hogy átlapozzuk a külföldi hírek rovatát. A világ helyzetéről tájékozottabbak tudjuk azt is, hogy Jugoszlávia a Balkánhoz tartozik, ami olyan, mint az öreg kontinens lelkiismeretének a zárkája. Az átlagember - az amerikai munkás, a francia taxis, a nigériai ügyvéd, a maláj kereskedő - sztoicizmusában gyökerező közömbössége miatt nem is kíváncsi a nemzetközi politikai döntések okaira, hátterére és következményére. Annak ellenére, hogy médiatúlsúlyos világban élünk, ahol az információk számtalan csatornáról beszerezhetők, az emberiség csupán elenyésző hányada képes felfogni azt, ami Európában történik, és átlátni azokat a geopolitikai érdekeket, amik ott rejtőznek a puskacsövek mögött.
(Fordította: Diósy Krisztina)