Vissza a tartalomjegyzékhez


Gretzky elköszönt

A héten játszotta utolsó jéghoki mérkőzését Wayne Gretzky, az észak-amerikai profi ligában (NHL) szereplő New York Rangers kanadai játékosa. A New York-i Madison Square Gardenben tartott sajtótájékoztatót számos televíziós csatorna élőben közvetítette.

„Szeretem a játékot, szeretek játszani. Hiányozni fog az NHL, nehéz lesz elhagynom. Tisztában vagyok azzal, hogy mindent, amit elértem, az NHL-nek és a jégkorongnak köszönhetek” - fogalmazott Gretzky, aki pályafutása során a profi ligában 894, öszszesen pedig 1072 gólt ütött. Az NHL történetének utolsó 99-es számát viselő, 38 éves jégkorongozó húszéves pályafutása alatt megfordult az Edmonton Oilers, a Los Angeles Kings, a St. Louis Blues és a New York Rangers csapataiban. Számos NHL-rekord fűződik a nevéhez, így például 894 gólja, 1962 gólpassza és a kanadai táblázaton elért 2856 pontja. A rájátszásokban elért eredménysora: 122 gól, 260 gólpassz. Összesen kilenc alkalommal kapta meg a legértékesebb játékosnak (MVP) járó Hart-trófeát, emellett tizennyolcszor volt tagja az All-star válogatottnak.
„Gretzky nagyon sokat tett ezért a sportért a jégen és a csarnokon kívül is” - mondta Gary Bettman, az NHL komisz-száriusa. (MTI)