Vissza a tartalomjegyzékhez


Sakkvébé a láthatáron

Három év szünet után ismét összeméri tudását Garri Kaszparov és Anatolij Karpov. A két orosz sakkozó június 29. és július 2. között Frankfurtban egy villámtornán találkozik egymással, ahol a résztvevők 25 perces partikon mérik össze tudásukat.
Karpov és Kaszparov mellett a szintén orosz Vlagyimir Kramnyik és az indiai Viswanathan Anand indul el a versenyen, amit a frankfurti szervezők „nem hivatalos rapidsakk-világbajnokságként” emlegetnek. Kaszparov 1993-ban kilépett a Nemzetközi Sakk Szövetségből (FIDE), azóta kerüli a párharcot Karpovval, aki a FIDE világbajnoka. Karpov tavaly azt követően lépett
vissza a frankfurti tornától, hogy Kaszparov bejelentette részvételét. Utoljára 1996-ban Las Palmasban találkoztak egy-mással. Pályafutásuk során 167 partit váltottak egymással, 119 döntetlen mellett Kaszparov vezet 28-20-ra.
A sztárparádéval párhuzamosan rendezik meg a Fiatal Tehetségek Tornáját, melyre meghívták Polgár Juditot, a női világranglista első helyezettjét is. A magyar nagymester mellett a férfi rangsorban ötödik orosz Alekszandr Morozevics és a német Christopher Lutz ül asztalhoz. A negyedik résztvevő a Fritz on Primergy nevű - jelenleg a világ legjobbjának tartott - számítógépes sakkprogram lesz. Polgár László, Judit édesapja elmondta, hogy lánya ott lesz Frankfurtban és - bár legutóbb Linaresben nem volt jó formában - meg fogja nyerni a versenyt. (MTI)