Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Folyó fizetésimérleghiány

A végleges számítások szerint ez év februárjában 64 millió dollár lett a folyó fizetési mérleg hiánya - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank. Ez a deficitösszeg megegyezik a Jegy-bank által februárban közölt előzetes adattal. Az első két havi folyó mérleghiány 239 millió dollár volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 226 millió dollárral. Az MNB ada-tai szerint az elmúlt három év azonos havi egyenlegeit vizsgálva 1996-ban 313, 1997-ben 198, 1998-ban pedig 16 millió dollár volt a február havi hiány. (MTI)


Gyógyszerár-tárgyalás

Egyszerre nem valósítható meg a gyógyszeripar jövedelmeinek csökkentése - ami az árak jelenlegi szintentartását jelenti -, ugyanakkor pedig a gyógyszerellátás minőségi színvonalának megőrzése, ami a kormány új támogatási rendszeréből fakad. Az egészségbiztosító 123 milliárd forintos ez évi gyógyszerár-támogatási keretének betartása csak úgy lehetséges, ha a lakosság gyógyszerköltségei időközben növekednek - vélekedett Orbán István, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke. (MTI)


Söllei János Pelikán László utódja

A 38 éves, két diplomás szakember Söllei János lett az APEH Bűnügyi Igazgatóságának vezetője, aki korábban a Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság első embere volt. A kinevezett bűnügyi igazgató terveiről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, noha, mint mondta, megvannak a határozott elképzelései. Az utóbbi években már több országos szintű feladat előkészítésében vett részt, így például az APEH ellenőrzési rendszerének modernizációját szolgáló projektet irányította. (MTI)


Bill Gates új könyve

Megjelent Bill Gates Üzlet a gondolat sebességével című új könyve, amelyben elsősorban az üzleti életben szerzett tapasztalatait osztja meg, alapvetően átalakítva a vállalkozások eddigi irányítását. Az általa alkotott fogalommal élve, a „digitális idegrendszer”, amely napjainkra mindent átszövő rendszerré növi ki magát, forradalmasítja az üzleti életet. A papírok tonnáit felváltja a villámgyors digi-tális ügyintézés, információáramlás. „Szilárdan hiszek abban - írja Gates -, hogy az információk gyűjtésének, kezelésének és használatának módja dönti majd el, hogy ki marad fenn, és ki bukik el.” A könyv eladásából befolyó összeget a szerző teljes egészében jótékonysági célra ajánlotta fel. (MTI)


Távközlési óriás

A világ második legnagyobb távközlési cége jön létre azzal, hogy házasságra lép az olasz Telecom Italia (TI) és a német Deutsche Telekom (DT), a két egykori távközlési monopolcég - jelentették be hivatalosan Londonban. A német cég részvényeseinek kezében lesz a közös vállalat 56 százaléka. A cégnek két társ-vezérigazgatója és két székhelye lesz, Rómában és Bonnban. A cégek egyesüléséhez még a részvényesek jóváhagyására és az Európai Unió trösztellenes hatóságainak engedélyére is szükség van. (MTI)