Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Horn a politikai gyűlöletről

„Magyarországon olyan erős a gyűlölet a belpolitikában, hogy az a vezető politikusokat súlyosan emészti. Saját szemeimmel láttam, ahogy Antall József ez alatt az erő alatt megroppant; magam is tapasztaltam, hogy milyen kibírhatatlan ennek a gyűlöletnek a terhe. Tönkre lehet menni ezalatt. Emiatt, ha nyertünk volna is, egy vagy két év után átadtam volna a helyemet másnak“ - mondta Horn Gyula, szocialista képviselő, volt miniszterelnök Békéscsabán, az MSZP immáron szokványossá váló ország(rész)gyűlésének egyik előadásán.

Kifejtette továbbá, hogy rendkívül fontos, hogy a kormány milyen lépéseket tesz a koszovói válság rendezése érdekében, és az ország védelmében. Jelezte abbéli csalódottságát, hogy a belpolitikai párbeszéd a koszovói válság ellenére holtponton vesztegel. „De hát a fiatalok már csak ilyenek” - vonta le a következtetést a Fidesz kormányzási stílusáról.
Rendkívül veszélyesnek tartotta a napokban a futballpályák környékén lezajlott rendbontásokat, kiemelve, hogy nem a Fradi-pálya körül lezajlott eseményeket tartja igazán veszélyesnek, hanem sokkal inkább az MTK-Kispest mérkőzésen tapasztalható szélsőjobboldali, fasiszta, antiszemita megnyilvánulások aggasztják. Nem érti, hogy a kormány miért nem tesz ez irányban lépéseket. Felhozta példaként Németországot, ahol a kormánypárt és az ellenzék az ilyen megnyilvánulásokkal szemben együttesen, határozott szigorral lép fel. Az 1994-1998-ban általa vezetett kormány legfőbb sikereként a társadalmi béke kialakulását jelölte meg. Ugyanakkor nem érti még a mai napig sem a történelmi egyházak irányába tett gesztusainak el nem fogadását. Határozottan állást foglalt a kormány által oly sokat emlegetett Bokros-csomag védelmében. „Szükség volt a gazdasági stabilizáció érdekében erre a csomagra” - hangsúlyozta.