Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Csonka folytatás

Az ellenzéknek komoly fenntartásai vannak a kormány közoktatásról szóló törvénymódosítási tervezetével szemben. Pokorni Zoltán parlamenti magatartását ezen véleményük nyilvánosság elé tárása ellen intézett tudatos akadályozásnak tartják. A miniszter tudniillik másfél órán keresztül beszélt a közoktatási törvény vitájának folytatásán, és ezzel sikerült a témára szánt összes időkeretet egymagának kitöltenie.

Jánosi György, a szocialista párt oktatáspolitikusa lapunknak kifejtette: a dolgok előzményéhez tartozik, hogy a kormány szándékai szerint mindössze egy napig tartott volna a törvény módosításának általános vitája. Az eredeti tervek szerint délelőtt hangzott volna el a miniszteri expozé, a bizottsági állásfoglalások és a vezérszónoklatok, és éjjel 11-12 felé került volna sor a vita további részére, egészen a lezárásig. A házbizottsági ülésen az ellenzék határozottan kérte, hogy egy ilyen horderejű és ennyi embert érintő törvény általános vitájára hoszszabb időt biztosítson a kormány. Akkor, a vita után a kormány belement abba, hogy ezen a héten ne záródjék le az általános vita, hanem három következő plenáris ülésen is lehessen folytatni.
Jánosi szerint erre volt válaszreakció az az enyhén szólva cinikus magatartás, amely a megszokott 30-40 perces maximális expozé-időt szándékosan túllépve másfél óráig ecsetelte a törvényt, nyilván azzal a céllal, hogy az ellenzéki pártok vezérszónokai ne mondhassák el kritikai véleményüket. Így a közvéleményben, a nyilvánosság előtt csak a miniszteri szándék és örömóda maradna meg a közoktatási törvény módosításáról. Ezt olyan kormányzati obstrukciónak tekintik, amely még a kormányzat által a parlamenti ülésrend átszervezésével eleve megcsonkított maradék lehetőséget is megpróbálja az ellenzéktől elvenni.
Jánosi javasolta, hogy a házbizottságot azonnal hívják össze rendkívüli ülésre, hogy tisztázzák, mennyire lesz ez általános gyakorlat a jövőben. Kérték, hogy ha már így alakult a helyzet, három hét múlva a lehető legszélesebb nyilvánosság mellett folytatódhassék az általános vita. Remélik, hogy elérhetik: a következő plenáris ülésen se záródjék le az általános vita.
Révész Máriusz fideszes képviselő, oktatási szakértő a Heteket úgy tájékoztatta: „érdemben nem hosszabbodik meg a vita. A házbizottság úgy döntött, hogy ezen a héten végül nem történik meg az általános vita lezárása, ez három hét múlva lesz esedékes. A hosszúra nyúlt miniszteri expozé mindössze azt eredményezte, hogy a parlamenti vezérszónoklatok várhatóan három hét múlva hangzanak el, és akkor fog lezajlani a végső tárgyalás is. Érdemi csúszást ez nem eredményez” - tette hozzá.