Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Nemzetállam helyett politikai egység

Romano Prodi, az Európai Bizottság új elnöke szerint az euró bevezetése „megváltoztatta a nemzetállamról alkotott felfogást” és ezzel felszámolta a tagállamok szuverenitásának egyik pillérét. Prodi a Financial Times című brit napilapnak adott interjúban kijelentette: soron következő feladatának a „politikai Európa létrehozását” és egy „közös európai lélek” kialakítását tekinti. A nyilatkozat kapcsán konzervatív brit politikusok magyarázatot követelnek Tony Blair brit miniszterelnöktől, hogy miként támogatta egy „elkötelezett föderalista” politikus megválasztását az uniós testület élére.

„Új fejezetet kezdtünk az európai struktúra kialakításában. Az euró bevezetése nem csupán a bankárok vagy technokraták döntése volt, hanem egy olyan döntés, amely alapvetően megváltoztatta a nemzetállamok természetét” - mondta Prodi a Financial Timesban megjelent interjúban.
Prodi szerint az uniós tagállamoknak nagyobb részt kell átengedni a szuverenitásukból Brüsszelnek: „A nemzetállam két pillére a kard és a nemzeti valuta. Mi ezt megváltoztattuk” - jelentette ki az olasz politikus, aki úgy látja, hogy a közös uniós katonapolitika kialakítása és az egységes európai pénz bevezetése után tovább kell lépni egy politikailag egységes Európa megteremtése felé. Prodi ugyanakkor kritizálta, hogy a korábbi döntéshozók „túl hosszú” - három éves - türelmi időt adtak a nemzeti valutáknak, mielőtt 2002-ben felváltaná azokat az euró.
A londoni Daily Telegraph emlékeztet arra, hogy Romano Prodi - akinek kinevezését még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek is - nagyobb hatalommal fog rendelkezni, mint bármelyik elődje. A májusban hatályba lépő amszterdami szerződés értelmében az Európai Bizottság elnöke maga választhatja ki az unió kormárnyaként működő testület tagjait. A bizottság döntéseivel szemben eddig a tagállamok vétójoggal rendelkeztek. Prodi egyik célja ennek a konszenzusra építő rendszernek a megváltoztatása. Ennek szükségességét az Európai Unió terevezett kibővítésével indokolta: „Egy 25-30 tagállamból álló unióban lehetetlen a nemzeti vétójog fenntartása. Figyelembe kell venni a kisebb tagországok képviseletének a kérdését, de szükség van a megfelelő döntések meghozatalára is.”
Prodi bízik abban, hogy ötéves elnöki terminusának lejárta előtt kialakulhat egy „közös európai lélek”, amely az uniós polgárok közös akaratára építkezhet. Ehhez nélkülözhetetlen egy bürokrácia felett álló, „nagyon erős, nagyon magas szintű” testület, amely képes az európai közakarat megértésére és kifejezésére.
Nagy-Britanniában az olasz politikus kijelentései kapcsán az ellenzék azt állítja, hogy Tony Blair miniszterelnök a nyíltan föderalista Prodi támogatásával maga is bizonyságot tett „eurofil” nézeteiről. Francis Maude, a jobboldali árnyékkormány tagja megütközésének adott hangot amiatt, hogy Blair nem lát okot semmiféle aggodalomra Prodi európai egységprogramjával kapcsolatban. Egy másik vezető tory politikus, John Redwood szerint tévedésről szó sem lehet, mivel a brit kormányfő a konzervatívok figyelmeztetése ellenére támogatta a szándékairól most már „meglepő őszinteséggel beszélő” Prodit.