Vissza a tartalomjegyzékhez

CZIBULA PÉTER
Díszfák, bokrok kezelése

A metszőolló talán a legismertebb kertész eszköz, mégis sokan valamiféle gonosz, pusztító szerszámnak tartják, és így használaton kívül helyezik - ha egyáltalán van nekik. Szeretnénk minden kertészkedőt buzdítani, hogy erre az eszközre neki is minden bizonnyal szüksége lesz! Ha eddig nem használt ilyesmit, szeretnénk, ha ezután bátran tenné, persze csak ott, ahol erre szükség van. Metszenünk kell, ha új növényt telepítünk, és ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy fontos a tavaszszal elvégzett metszés is. Most ezt a két területet mutatjuk be.

A telepítésnél elmaradt visszavágás - még ha esztétikai veszteségekkel jár is - elengedhetetlenül fontos. Ha elmarad, évekig vegetálhat a növényünk, ami miatt esetleg azt gondolnánk, hogy nem is volt egészséges, pedig csak az átültetés miatti gyökérveszteségeket nem orvosoltuk kellően. A faiskolákban vagy kertészeti árudákban megvásárolt növényeket ültetéskor a megbízható eredés, majd növekedés érdekében a legtöbb esetben vissza kell vágnunk. Ettől csak akkor térhetünk el, ha jól begyökeresedett konténeres növényt vásároltunk. A faiskolai szabvány egyébként is tiltja a frissen viszszavágott növények kereskedelmi forgalmazását. Ez a vásárlók érdekét szolgálja, mivel jó néhány betegség vagy rendellenesség lenne így eltüntethető, ezért erre nem árt amúgy is figyelnünk.
Szabadgyökeres növény esetén 30 százalékot, földlabdásnál 10-15 százalékot célszerű a növény hajtásaiból eltávolítanunk, amivel kompenzáljuk a kiemeléskor keletkezett gyökérveszteséget. Szabadgyökeres növényeknél a roncsolódott vastag gyökerek végeit is vágjuk vissza. A szabványos méretű örökzöldeknél visszavágásra nincs szükség, és a földlabdát se bolygassuk. A visszavágásokat, főleg tavasszal, fasebkezelő szerekkel kell védeni, mert a megindult nedvkeringés miatt nehezen gyógyul a seb. A legnagyobb veszély mégis az, hogy a friss sérüléseken keresztül könnyen fertőzhetik meg az egyébként egészséges növényt például a tűzelhalásos betegségek, illetve taplógombák spórái.
Nincs szebb a kertünkben, mint a folyamatosan virágzó díszfák, cserjék egymást követő sokasága. Sok kertbarát szerint messze túlhaladják díszértékben a mindig egyforma örökzöldek látványát. Igen ám, de a nagy reményekkel megvásárolt kedvenc nem mindig váltja be a hozzá fűzött reményeket - persze legtöbbször csak a mi kertünkben nem virágzik megfelelően, hiszen a „szomszéd kertje mindig zöldebb”. Ő azonban valószínűleg nem sajnálja a „szép nagyra nőtt” ágakat tavaszonként megvagdosni… Az intenzív virágzás egyik feltétele a rendszeres és persze szakszerű metszés, ifjítás. A fasebkezelésről itt se felejtkezzünk meg.
Alapvetően két virágzási periódust kell befolyásolnunk, illetve szabályoznunk. Az elsősorban tavasszal virágzó növények előző évben növesztett vesszőkön hozzák virágjaikat, sok pedig a virágzás évében növesztett hajtásokon virágzik. Ebből látszik, hogy míg bizonyos fajoknál az idősebb hajtások eltávolítása eredményez bő virágzást, addig másoknál épp ellenkezőleg. A túlzott és indokolatlanul gyakori visszavágás gyors öregedést, pusztulást is okozhat. Bizonyos növényeknél a rendszeresség akár 5-10 év is lehet, és inkább csak ifjító jellegű.
Még egy fontos tanács: ha még nem alkalmaztunk lemosó permetezést, még nem késő. Az áttelelő kártevők ellen ez a leghatásosabb védekezés, hiszen lomb híján nehezebben rejtőzhetnek el az amúgy rafinált rovarok vagy az áttelelő peték, pajzstetvek. Akkor sem kell lemondanunk a lemosó permetezésről, ha a rügyfakadás már megindult, néhány szer megfelelő dózisban ilyenkor is alkalmazható. Olvassuk el figyelmesen a használati utasítást!

Az alábbi táblázattal és ábrákkal próbálunk segítséget adni néhány alapvető növényfaj metszéséről, ifjításáról:

A Növény neve:

Virágzási idő: Ajánlott metszés Ajánlott metszés típusa:
Magyar Tudományos
Aranyvessző   Forsithia   Kora tavasz   1-2 évenként   C típus
Rózsalonc   Weigela   Nyár (két hullámban)   3-4 évenként   C típus
Gyöngyvessző   Spireae   Nyár   2-3 évenként   C típus
Hibiszkusz   Hibiskus   Nyár   2-3 évenként   C típus
Japánbirs   Chaenomeles   Tavasz   2-3 évenként   C típus
Hóbogyó   Symphori-carpus   Nyár (termés: ősz-tél)   2 évenként 
3-4évenként
C típus
A típus
Cserjés pimpó   Potentilla   Tavasztól őszig   2-3 évenként   A típus
Nyári orgona   Budlea   Nyár   1-2 évenként   A típus
Orgona   Syringa   Tavasz   Minden évben virágzás után A magba szökő virágzatok eltávolítása

Díszcserjék visszametszésének típusai: A típus: teljes visszavágás; B típus: ritkítás; C típus: elöregedett ágak visszavágása.