Vissza a tartalomjegyzékhez

SASS SZILVESZTER
Sampras visszafoglalta trónját

Egyhetes második helyezése után hétfőtől ismét az amerikai Pete Sampras vezeti a férfiteniszezők ATP-világranglistáját, attól függetlenül, hogy a Key Biscayne-ben rendezett 2,45 millió dollár összdíjazású tornán a negyeddöntőben kikapott a holland Richard Krajicektől. Az örökranglistán Sampras ezzel lehagyta Jimmy Connorst és beérte Ivan Lendlt, aki szintén nyolc alkalommal állt a táblázat élén.


Pete Sampras. Újra elől    Fotó: AP

- Örülök elsőségemnek, ám ismét csak azt tudom mondani, az számít, hogy ki áll év végén a ranglista élén - nyilatkozta Sampras, aki 263. hetét kezdi meg világelsőként.
Az amerikai teniszező annak köszönheti sikerét, hogy a Key Biscayne-ben zajló Lipton Kupa nyolcaddöntőjében a francia Sebastien Grosjean (aki idáig a 74. volt az ATP táblázatán) 3:6, 6:4, 7:6 arányban két- és háromnegyed órás mérkőzéssel búcsúztatta az addigi listavezető spanyol Carlos Moyát. Ellenben Sampras 6:4, 6:4-re legyőzte a szintén spanyol Alberto Costát.
Sampras nem lehetett teljesen elégedett magával, hiszen akár növelhette is volna előnyét Moyával szemben, ha nem kap ki rögtön a következő körben Richard Krajicektől. A holland azonban simán 6:2, 7:6-tal parancsolt megálljt a régi-új világelsőnek. A 7. helyen kiemelt Krajicek eddig nyolcszor játszott Sampras-szal. Ebből hatot megnyert…
A nőknél kiegyensúlyozottabban folyt a versengés. A nyolcaddöntőben a svájci Martina Hingis 43 perc alatt diadalmaskodott a WTA ranglista 20. helyezettje, az osztrák Barbara Schett felett. Az ötszörös egyéni Grand Slam-győztes Hingis, aki két évvel ezelőtt Key Biscayne-ben is bajnok volt, csak 13 önhibát követett el a találkozó során. A svájci teniszezőnő, aki 1997-ben éppen a Lipton-bajnokság megnyerésével vette át a vezetést a WTA-listán, kettejük hatodik találkozóján is veretlen maradt Schettel szemben.
- Nagyon jól összpontosítottam. A szél miatt nehéz körülmények között teniszeztünk. Az a legfontosabb ezen a tornán, hogy megfelelően gondolkodjunk, s a lehető legkevesebb hibával játsszunk - örvendezett a kassai születésű Hingis, akinek következő, elődöntőbeli ellenfele Serena Williams lesz.
Az idáig csak Venus Williams húgaként ismert színes bőrű (és hajú) teniszező a nyolcaddöntőben sorozatban tizenötödik győzelmét aratta a női tenisz világában. Serena Williams, a világelső elődöntőbeli riválisa csak az első játszmában küszködött a dél-afrikai Amanda Coetzer ellen, három alkalommal veszítette el adogatását, de így is 6:4-es részsikerrel jutott lépéselőnyhöz, majd a folytatásban már játékvesztés nélkül (6:0) bizonyította fölényét.
- Az első játszmában hanyagul játszottam, nagyon sok hibát követtem el. Nem teniszeztem megfelelően, de szerencsére túl tudtam ezen lépni - nyilatkozta Serena Williams.