Vissza a tartalomjegyzékhez

CSEREKLYEI MÁRTA
NAGYÍTÓ
Kába zarándokok

Több ezer iraki hívő várakozott a 45 fokos hőségben arra, hogy átléphesse a szaúdi határt. A várva várt mekkai zarándoklat reménye azonban szertefoszlott: Szaddám Huszein váratlanul hazaparancsolta a zarándokokat. Az irakiak és a szaúdiak egymást okolják a muszlim világ legnagyobb ünnepének előestéjén történt incidens miatt. Az elmúlt években az ideiglenes sátortáborokban kitört tűzvészek és a zarándokok között kitört tömeghisztéria miatt több százan vesztették életüket, ezért a szaúdi hatóságok fokozott óvintézkedésekkel készültek a Kába-követ felkereső kétmillió zarándok fogadására. A két hétig tartó rendezvény idei mérlegét csak április elején lehet megvonni, annyi azonban biztosnak látszik, hogy a zarándokok költségeinek megfizetéséhez senkinek sem fűlik a foga.

Az iszlám vallás két hétig tartó eseménye, a minden muszlim számára kötelezően legalább egyszer végrehajtandó mekkai zarándoklat vagy más néven a „hadzs” nyitányaként Bagdad egy orosz gyártmányú repülőgépen muszlimok ezreit indította útnak a szaúd-arábiai határ felé. Miután 221 zarándok sikeresen célba jutott, a járatot „ismeretlen okokra” hivatkozva törölték. A hithű muszlimoknak azonban ez sem szegte kedvét: szárazföldön további 18 ezren érkeztek. A tizennyolc órás utazás után a buszból kikászálódó lelkes tömeg csakhamar keserűen értesült arról, hogy Szaddám Huszein iraki elnök elrendelte: az óriási tömeg azonnal forduljon meg, és térjen vissza Irakba.
A nemzetközi sajtó azonnal politikai propagandát szimatolt az eset mögött: a CNN amerikai hírcsatorna arra hivatkozott, hogy pontosan Irak volt az, aki nem sokkal korábban kikényszerítette az iraki zarándokok beengedését Szaúd-Arábiába.
Az 1990-es Öböl-háború óta ugyanis Irak és Szaúd-Arábia között nincs hivatalos kapcsolat. Az Irak elleni ENSZ-szankciók miatt - amelyeket Rijád is támogat - az olajkészletei miatt egykor gazdag ország lakosságának zöme annyira elszegényedett, hogy az iszlám által kötelezően előírt zarándoklatot csupán kevesek engedhetik meg maguknak. Bagdadi vélemények szerint az embargó ezért súlyosan sérti az iraki emberek lelkiismereti szabadságát.
Nem csoda, hogy nagy örömöt okozott, amikor központi rendeletre útnak indították Irakból a zarándokokat, akik hamarosan már a határon követelték Szaúd-Arábiától, hogy az ENSZ által befagyasztott iraki számlákon lévő pénzből fejenként kétezer dollárt juttasson költségeik fedezésére. Szaúd-Arábia azonnal visszautasította a követelést, hiszen annak feltételeként az öszszeget az Iraki Központi Bank számlájára kellett volna átutalnia, ami azt követően saját belátása szerint rendelkezhetett volna a pénz sorsáról. Fahd király ehelyett ígéretet tett arra, hogy jótékonysági adományokból támogatja a zarándokokat - ezt viszont Irak utasította vissza. A szaúdi uralkodó pedig még arra is engedélyt adott ki, hogy a zömében pénz és útlevél nélkül az országába érkező irakiakat minden ellenőrzés nélkül átengedjék a határon, valamint sátortáborokat is felállíttatott a számukra.
Irak azzal vádolja Szaúd-Arábiát, hogy megfélemlíti az iraki muszlimokat, elzárja előlük az ivóvízhez jutás lehetőségét, és élelmiszerrel sem látja el őket. Szaúd-Arábia belügyminisztere, Najev herceg szerint viszont az irakiak nem voltak hajlandók elfoglalni a számukra felállított sátrakat, és visszafordultak hazájukba. A huzavona láttán nem sok kétség fér hozzá: Szaddám Huszein ezzel az „akcióval” is arra igyekezett rávilágítani, hogy az ENSZ-szankciók túlságosan is súlyos következményekkel jártak országa számára, s így kívánja azok feloldását kikényszeríteni.
Miközben javában zajlik az iszlámon belüli ellentmondásos vita, Bill Clinton amerikai elnök felesége és lánya a Nyugat és az iszlám világ közti kapcsolatok erősítése céljából észak-afrikai körutazáson vesznek részt. Hillary Clinton útja során felkeresi Egyiptomot, Tunéziát és Marokkót: ezek az országok adják együttesen a világ arab népességének a felét. A két hölgy „az elnök üzenetét közvetíti az iszlám világnak, kifejezik Bill Clintonnak az iszlám iránt érzett tiszteletét, és abbéli hitét, hogy nincs szakadék az iszlám és a nyugati civilizáció között”.