Vissza a tartalomjegyzékhez

BENKE LÁSZLÓ
Győzött a dél embere

Romano Prodi lesz a brüsszeli bizottság új elnöke - állapodtak meg az Európai Unió állam- és kormányfői berlini csúcsértekezletükön. Jóllehet a jelölésnek számos támogatója van - köztük az angol miniszterelnök, Tony Blair -, többen iróniával fogadták a tényt, hogy az EU elnöki posztjára egy olasz kerül.


Romano Prodi    Fotó: MTI

Romano Prodi személyét az Európai Bizottság elnöki minőségében várhatóan még április folyamán jóváhagyja a jelenlegi összetételű Európai Parlament. Megbízatása öt és fél évre szól majd, az általa összeállítandó Bizottság névsorát viszont a június 13-án tartandó választások után megalakuló új Európai Parlament fogadja csak el.
Az egykori olasz kormányfő kellő politikai tapasztalattal rendelkezik, járatos az adminisztráció és a reformok kérdésében, valamint átfogó ismeretei és tapasztalatai vannak a közgazdaság területén.
Amikor 1996-ban megválasztották az ígéretes Balközép Olajfa koalíció elnökévé, mindenki olyan embernek tartotta, aki állja a szavát. Prodi jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy Olaszország csatlakozzon a közös európai valutához, amikor pedig erőfeszítéseit nem koronázta siker, lemondott. Humánus viselkedéséért az olaszok rendkívül kedvelik.
Hazáján kívül többek között például az angol miniszterelnök és Spanyolország is támogatja. Madrid szerint „Prodi megbízható jelölt, akit Spanyolország örömmel támogat, a dél embere, aki érzékeny a Földközi tenger térségének problémáira”. Jóllehet Prodi múltját nem feketítik be politikai botrányok, jelölésének mégis szép számmal akadnak ellenzői is. Az ellentábor ugyanis egész egyszerűen ironikusnak véli, hogy a címlapokon gyakran a korrupciós botrányok miatt szereplő Olaszország honpolgárát nevezik ki annak az Európai Bizottságnak az elnöki posztjára, amelynek nem egészen egy hete sikerült kijutnia a működésével kapcsolatos visszaélések és korrupció vádjának össztüzéből. 1992-ben még arra is volt példa Olaszországban, hogy politikusok, illetve pénzügyi szakemberek öngyilkosságot követtek el, vállalati igazgatók pedig a börtönben végezték egy botrány következtében.