Vissza a tartalomjegyzékhez

LAUDANCSEK KATALIN
Spigun tábornok megmentése

Megmentjük Spigun tábornokot - ígérte Szergej Sztyepasin belügyminiszter, alaposan felvillanyozva ezzel az orosz közvéleményt. Mint ismert, az orosz tábornokot március 5-én egyenesen a grozniji repülőtérről, az éppen induló járatról hurcolták el csecsen terroristák. Megfigyelők szerint az akció mögött Szalman Radujev és Samil Vaszajev hírhedt ellenzéki vezetők állnak - a reptér ugyanis egyike a legellenőrzöttebb intézményeknek, a tettesek ennek dacára fegyverestül-túszostul akadálytalanul be- és kijutottak.


Samil Vaszajev volt csecsen alelnök. Visszament gerillának Fotó:Kommerszant

Sztyepasin első felindulásában megtorló blokádot helyezett kilátásba - amire megmozdult a fél Kaukázus. Európából is aggodalommal figyelték az események alakulását több újság újabb háború kirobbanásával riogatott. Az orosz közvélemény egyébként furcsállotta a belügyminiszter vészjósló kijelentéseit, megemlékezve arról, hogy végtére is nem ez az első eset, amikor magasrangú vagy közismert személyeket raboltak el Csecsenföldön, nem is szólva arról a 700 katonáról, akik mind a mai napig „élvezik” a helyi terroristák vendégszeretetét…
A helyzetet némiképp magyarázza, hogy a legfrissebb túsz Sztyepasin személyes jóbarátja. A blokád kilátásba helyezésén kívül nemrég nyilvánosan tiszti becsületszavát adta, hogy kiszabadítja a bajba jutott tábornokot. Arról, vajon teljesíti-e majd ígéretét, megoszlanak a vélemények - ezt tükrözik legalábbis a Kommerszant című orosz hetilap körkérdésére adott válaszok.
„A tiszti becsületszó - nagy felelősség, ezt mindenki tudja. Egy miniszter, úgy gondolom, csak akkor kockáztat meg egy ilyen horderejű kijelentést, ha biztos a dolgában. Sztyepasin biztosan tud valamit, amit mi nem.”
„Úgy gondolom, sikerül neki. Többször részt vett már túszszabadítási akciókban, ki is tüntették. Ez reménykeltő számomra.”
„Akármit is ígér Sztyepasin, a politikában most a pénz beszél. Itt is csak az a kérdés, ki fizetett kinek és mennyit.”
„Leveszem a kalapom, ha megtartja a szavát.”
„Itt nem egy tiszt becsületszavát kell vizsgálgatni, a felelősség nem egy emberen van, hanem az államhatalmon - a kormányon, az elnökön. A miénk nem tölti el nagy reményekkel az embert. Elképzelhetetlen, hogy ha az USA-ban, elrabolnának egy ilyen rangú személyt, Washington ultimátumokkal kezdjen fenyegetőzni. Egyszerűen elmennének és kiszabadítanák, mindenfajta ultimátum nélkül.”
Apropó, ultimátum. Egy alaposabb vizsgálat, és máris kiderül, hogy a tábornok elrablása után kilátásba helyezett gazdasági blokád kivitelezése némely nehézségbe ütközik… Vegyük csak sorra:
Olajból akkora mennyiséget raktároztak be a csecsenek, ami több évre is elegendő. Ezenkívül saját olajfeldolgozó üzemük van Groznijban, sőt, amolyan háziipari módszerekkel több kis magáncég is foglalkozik olajfinomítással.
Az élelem 90 százaléka ugyan jelenleg Oroszországból érkezik, semmi akadálya annak, hogy máshonnan szerezzék be, csak pénz legyen. Az Ingusétiából és Oszétiából kapott áramért Csecsenföld évek óta nem fizet - emiatt az oroszok már régebben is latolgatták a szolgáltatás felfüggesztését. Ennek nincs technikai akadálya, a Kreml azonban nem járult hozzá, mondván, ez nemcsak a terroristákat, hanem a polgári lakosságot is sújtaná. A gázszolgáltatást sem lehet felfüggeszteni, ugyanis ha elzárnák a vezetéket, a szomszédos Dagesztán is hoppon maradna.