Vissza a tartalomjegyzékhez

HAJDÚ SÁNDOR
Játszma a hatalomért

Sajátos állóháború alakult ki Hódmezővásárhelyen, a képviselőtestület és Rapcsák András polgármester között. A március 5-i közgyűlés óta tartó vita lényege az, hogy a képviselőtestület azt szeretné, ha a polgármester úgy táncolna, ahogy ő fütyül, de a polgármester erre nem hajlandó. A harmadszorra megválasztott polgármester nem szokott hozzá, hogy a képviselőtestület beleszóljon döntéseibe, illetve őt elszámoltassa. A Polgári Szövetség jelöltjeként mandátumot nyert fideszes országgyűlési képviselő legnagyobb ellenlábasa Túri József alpolgármester, aki az országgyűlési képviselőválasztáson kampányfőnökként tevékenykedett Rapcsák András mellett a siker érdekében. Ahogy Rapcsák András fogalmaz, Józsit teljesen megszédítette a hatalom és a pénz. Interjúnkban mind a két félt megszólaltattuk. Elsőként az alpolgármestert kérdeztük a kialakult helyzetről.


Rapcsák András. „Gyomorfordító” történet    Fotó: V. Sz.

- Alpolgármester úr! A magyar politikai gyakorlatban teljesen szokatlan lépésre szánta el magát a testület. A várost irányító polgármester ellen fegyelmi eljárást indított. Mi áll a történtek hátterében?
- Az eljárás megindításának konkrét oka van. Rapcsák úr évek óta közpénzeket költ a születésnapja és névnapja megünneplésére. 250 ezer forintot költött el novemberben erre a célra, amely most jutott a képviselőtestület tudomására. Ezért háromtagú vizsgálóbizottság alakult a képviselőtestületből.
- Önnek mi a szerepe az ügyben?
- A Polgári Szövetségnek, amelynek színeiben indult Rapcsák úr, ügyvezető elnöke vagyok. Úgy gondolom, hogy bármilyen nagy hatalmú, népszerű ember legyen, nem tehet ilyen lépéseket. El kell, hogy számoljon a képviselőtestület előtt. Egyébként az ominózus közgyűlés előtt három hétig győzködtem a polgármester urat, aki ígéretet is tett rá, hogy megteszi ezt a lépést. Egyébként nem csak ebben az ügyben vizsgáljuk a polgármester tevékenységét, hanem egy szintén képviselőkből álló ad hoc bizottság vizsgálja az önkormányzat telekügyeit. Felmerült a gyanú ugyanis, hogy a polgármester telekspekulációt követett el. 1993-ban 2 millió 400 ezer forintért megvásárolt telek egy évvel később 83 millió 500 ezer forintért került eladásra a Billa Áruházláncnak. Kérdés az, hogy a telket miért nem a Rapcsák úr által vezetett önkormányzat vásárolta meg az akkori Metripond Rt.-től, és a hasznot miért nem a város fölözte le. Ezenkívül még legalább öt ingatlanügyben folyik Rapcsák úr szerepének a tisztázása.
A polgármester március 5-e óta nem léphet be az irodájába, mivel a kijelölt alpolgármester lezáratta a vizsgálat végéig. Ezért az előszobájában fogadta lapunkat.
- Polgármester úr! Hogyan értékeli az Ön körül kialakult helyzetet?
- Ugyanúgy jellemzem, ilyen nyilatkozatot a Polgári Szövetség Hódmezővásárhely Társadalmi Egyesülés kiadott, aminek már ötödik éve vagyok jelöltje a polgármesteri székben. Szerintük hazárdjáték folyik ebben a politikai testületben. Nekem is ez a véleményem. Politikai hazárdjáték folyik a pénzért és a hatalomért.
- Túri úr véleménye szerint a testület nem hajlandó az Ön füttyszavára táncolni.
- Lehet, ezt nem vonom kétségbe. Valamit elfelejtenek ezek az emberek; ostobák és felkészületlenek. Engem választott meg a város, és a képviselőtestületet, így kénytelenek vagyunk együtt dolgozni. A működésben az én eltávolításom érdekében egy olyan törvénytelen eszközhöz nyúltak, amire a magyar jog még nem talált példát. Egy polgármestert el lehet távolítani úgy, hogy lemond a testület. Fegyelmi eljárást indíthat, de arra nincs joga, hogy elmozdítsa a polgármestert.
- Két bizottság vizsgálja a polgármester tevékenységét.
- Hazudtak Önnek. Egy vizsgálóbizottság van, ami egy névnapi számla ügyében nyomoz.
- Ez az a névnapi számla, ugye?
- Igen. 250 ezer forint körüli összegről van szó.
- A korábbi nyilatkozatokban akkor tévesen jelent meg az, hogy Ön kifizette az egész cechet?
- Kifizettem, csak 250 ezret a hivatalon keresztül, a többi 400 ezret pedig saját zsebből.
- Túri úrhoz jó barátság kötötte eddig, hiszen a kampányfőnöke volt a választásokon, most pedig szembeszálltak egymással. Mi az oka?
- Igen, a jó barátságnak egy speciális formáját választotta. Megszédítette a hatalom és a pénz. Miután kiderült, hogy egymillióval tartozik a városnak, ezen felül nekem sem tudja megadni, (amivel mint magánember tartozik), szintén egymillió forinttal, fölrúgta a barátságot. Felkeresett január végén, február elején, hogy menjek el táppénzre, akkor nem nyír ki. Választás nélkül akar polgármesterként tevékenykedni.
Tulajdonképpen hatalmi harc zajlik. Elég gyomorfordító módon, a városnak csak kára származik belőle erkölcsi és anyagi szinten is. Én felajánlottam a képviselőtestületnek, olcsóbb lenne ha lemondanának, ezzel megszűnne a polgármesteri tisztségem, és új választásokat írnának ki. Csakhogy ebben az esetben engem újraválasztanának, őket pedig nem, ezzel tisztában vannak. Ezért indult ellenem a rágalomhadjárat.