Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

A NATO-csapás hatása a gazdaságra

A Jugoszlávia elleni NATO-légicsapás nincs jelentős hatással a magyar gazdaságra - szögezte le Chikán Attila. A miniszter hozzátette: a szállítmányozó cégek kivételek, mert számukra hátrányos a kialakult helyzet, ám a gazdaság egészére nézve az oda irányuló 140 millió dollár export nem olyan jelentős, amely döntő hatással lenne gazdaságunkra. A Mol Rt.-nél nem félnek attól, hogy jelentős veszteség éri a társaságot a jugoszláv háborús helyzet miatt, mivel kereskedelmi tevékenységük minimális, tőkebefektetésük nincs Jugoszláviában. A Magyarországon tevékenykedő külföldi, ezen belül az amerikai cégek beruházásait, tevékenységét nem befolyásolja a NATO-csapás - jelentette ki Fáth Péter, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) ügyvezető igazgatója. A magyarországi befektetések kockázata a külföldiek számára nem nőtt, sőt NATO-tagállamként biztonságosabb, mint bármikor volt. Újabb befektetési hullám várható a NATO-tagság révén, és a katonai szövetség tagjaként „óriásira nőtt az ország vonzereje a külföldi befektetők számára”. (MTI)


APEH-üzemanyagárak

Az április 1. és június 30. közötti elszámolásokban az EN-91 ólmozatlan motorbenzin literenkénti ára 166 forint, az ESZ-95 ólmozatlan benziné 169 forint, az ESZ-98 ólmozatlané pedig 178 forint - adta közre az Apeh. Az AB-98 ólmozott motorbenzin ára 180
forint, a normál gázolajé 151 forint, a keveréké pedig 167 forint
literenként. Ha a magánszemély az üzemanyagot a felsorolt árakon számolja el személyi jövedelemadó bevallásában, akkor nem szükséges az üzemanyagról számlát beszereznie. (MTI)


Az ENSZ a latin-amerikai válságról

A gazdasági recesszió egész Latin-Amerikát fenyegeti. A természeti katasztrófák, a nyersanyagok világpiaci árának drasztikus csökkenése, valamint a délkelet-ázsiai és a brazil pénzpiacok zűrzavara pusztító hatású. Több helyen társadalmi válság törhet ki, de egész Latin-Amerikára igaz, hogy az 1998-as évet minden ország magas fizetési mérleghiánnyal zárta - áll az ENSZ Latin-Amerikai Gazdasági Bizottságának (CEPAL) éves jelentésében. A legsúlyosabb a helyzet Brazíliában, de a válság Argentínában is érezhető. Chile gazdasági helyzete a délkelet-ázsiai régió válsága miatt romlott. (MTI)