Vissza a tartalomjegyzékhez

ACSAI ANIKÓ
Bizonytalan részvénypiac

A pénteki tiszavirág-életű emelkedést hétfőtől közepes forgalom mellett újabb áresés követte a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán, ami hazai hírek hiányában egyrészt a kiéleződő délszláv háborús helyzetnek köszönhető. Másrészt annak, hogy a külföldi piacokon is estek az árak, ami a világszerte pesszimistára fordult részvénypiaci hangulatnak tudható be. A BUX csütörtökön közel 3 százalékos napi emelkedés után 5457 ponton zárt, 0,6 százalékkal az egy héttel ezelőtti szint alatt.

Minden napnak megvoltak a „sztárpapírjai”: hétfőn az OTP, kedden a Mol és a Richter árfolyama csökkent legjobban, szerdán az OTP és a TVK, valamint a kisebb indexpapírok jártak élen az esésben. Az emelkedők között továbbra is tartja magát a felvásárlási pletykák kapcsán a Rába papírja, bár a DANA Corp.-pal kötendő üzletet hivatalosan még mindig nem erősítették meg. Mind a múlt pénteki, mind a csütörtöki emelkedést inkább technikai jellegű korrekciónak minősítették a piaci szereplők. Továbbra is attól tartanak, hogy a makrogazdasági problémák mellett a háborús helyzet miatt erősödik a bizonytalanság.
Ezzel párhuzamosan egész héten folytatódott a hozamok emelkedése az állampapírpiacon. A keddi három hónapos kincstárjegy-aukción az átlaghozam évi 15,67 százalék lett, 46 bázisponttal magasabb a múlt hetinél. A forint folytatta gyengülését, a szerdai mélypont után ugyan valamelyest erősödött, de így is a sáv gyengébb felén zárta a hetet.
A Dow Jones értékében, miután többszöri nekifutásra sem tudott megbirkózni tartósan a 10 ezer ponttal, korrekció következett be, amit a vállalatok negyedéves jelentései kapcsán felmerülő aggodalmak, valamint a koszovói konfliktus elmérgesedése váltott ki. Miután Németországban kifulladt az Oskar Lafontaine lemondása által kiváltott eufória, a frankfurti tőzsdeindex is visszaesett a hír bejelentését megelőző szintre.